Condyloma, szemölcsök (jelige: aggódó anya)

Második gyermekemmel a várandóság alatt alakultak ki először rajtam a condylomák. Akkor tudtam meg, hogy a férjemtől kaptam el, csak nem szólt róla, pedig ő tudta, hogy fertőzött.

Miután megszületett a fiam, utána kezdtük el kezelni a szemölcsöket. Kb. 25-30-ról beszélünk. A szülés után rohamosan elkezdtem fogyni és a normál testsúlyomnál 150 kg vagyok könnyebb, azóta is csont és bőr vagyok. Rengeteg vizsgálaton vagyok túl, de igazából semmi szervi elváltozást nem találtak. Volt citológiai vizsgálat is, ami nem mutatta ki a hpv vírust, pedig a szemölcsök folyamatosan jelentkeznek rajtam immár két éve. Lehetséges ez?

Nagyon félek, hogy ott van valami gond. A menstruációm rendszertelen és kb. egy hónapja minden este hőemelkedésem és lázam van. Sajnos úgy veszem észre, hogy nem vesznek komolyan, mert 25 éves vagyok. Kinevetnek, mert két gyermekem van és ezért fogyok, mondják ők. De én tudom, hogy ez nem normális.

Feltételezzük, hogy a levelében írt 150 kg-os fogyás valószínűleg 15 kg lehet. A condyloma hátterében valóban vírusfertőzés szokott állni: a szemölcsök megjelenéséért a HPV (humán papillomavírus) nevű kórokozó a felelős. Ezeknek a szemölcsszerű elváltozásoknak a kezelése gyakran türelmet igényel, mert kiújulásra hajlamos betegség.

A citológiai vizsgálat valószínűleg a méhnyak-méhszáj területéről történt, elképzelhető, hogy ott nincs HPV fertőzés (vagy jelenleg nem kimutatható), a nemi szervek és/vagy a végbél környezetében pedig van, s ez okozza a bőrelváltozásokat.

Leveléből nem derül ki, hogy a nőgyógyászati problémák mellett történt-e még valami kivizsgálás a testsúlyvesztés okának tisztázására – ebben elsősorban háziorvosa segítségét kérheti, hogy egy átfogó kivizsgálás megtörténjen, bár amint írja, „rengeteg vizsgálaton van már túl.”

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, HPV, szemölcsök
P3 és HPV 19 évesen
Petefészekciszta és P3
Méhszájseb, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top