Családi tragédiák, szorongás (jelige: gicike)

Édesapám anyukája, nagymamám mellrákban hunyt el. Esküvőm 2008. 08. 16-án volt, ahol imádott apukámmal még mulattam, majd az év novemberében kiderült, hogy agydaganata van, glioblasztóma grade 4. Műtét jól sikerült, de néhány hét múlva kiújult. 2009. május 10-én elhunyt apukám a győri onkológián. Nagyon rendesek voltak, mert külön szobát kaptunk és anyuval felváltva vele lehettünk éjjel-nappal. Borzasztó volt végigkísérni a folyamatot, a hallucinációkat, szenvedést, majd távozását.

Úgy éreztem, nem tudom feldolgozni szakember segítsége nélkül, de nem került rá sor, mert teherbe estem: kislányom született, ez vigaszt nyújtott a családnak. Kezdtünk picit megnyugodni, de sajnos a sors kegyetlen hozzánk: édesanyám testvérénél, aki nekem keresztanyám, melanomát diagnosztizáltak tüdő és agyi áttéttel. Sajnos tudjuk ez mit jelent.

Kérdésem most következik, önző módon magamra gondolva: hogy tudom feldolgozni ezt a sok tragédiát? Kezdek összeroppanni. Nem szeretném, hogy kislányomnak lelkileg sérült édesanyja legyen. Pszichológust nem tudom megfizetni és Pestre feljárni sem tudok a babám miatt. Tudnának esetleg segíteni hova fordulhatok, míg baj nem lesz, mert nagyon szenvedek. Sopronban élek.

Valóban igaz, hogy a pszichoterápiás ellátás elsősorban magánrendeléseken érhető el, s ez valóban költséges. Ugyanakkor előjegyzés alapján azért az állami egészségügyben is lehet pszichés segítséget kapni pszichiátertől, pszichológustól – bár kétségtelen, hogy a rendelések gyakran túlzsúfoltak. Mivel Önnél a pszichés terhelés hátterében a családot többszörösen sújtó onkológiai betegségek állnak, meg lehet próbálni azt is, hogy az Önökhöz közel lévő onkológiai centrumban keresnek pszichés segítséget, tehát onkopszichológust, vagy onkológiai betegek kezelésében jártas pszichoterápiás szakembert. Esetleg a rákbetegek helyi közösségével is fel lehetne venni a kapcsolatot, hiszen a klubok, sorstársközösségek gyakran állnak szakemberekkel is kapcsolatban, illetve nemcsak betegek, hanem más családtagok is lehetnek a közösség tagjai, s esetleg segíthetnek.

Budapesten például a Tűzmadár Házban is rendszeresen vannak rákbetegek hozzátartozóit segítő ingyenes csoportok, ám ha – miként írja – nincs lehetősége a fővárosba utazni, a fentebb említett lehetőségeken túl egy nyugalmas napszakban érdemes feltárcsázni lelki segélyszolgálatot is, hiszen már az is segítséget nyújthat, csökkentheti a szorongást, ha addig is beszél a félelmeiről, amíg eljut szakemberhez.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Családban is lehet magányos a beteg
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top