Csigolya metastasis

Édesanyámnál 2010. februárban bélelzáródást diagnosztizáltak, melyben rosszindulatú daganatot találtak. Műtét után 12 db kemót kapott és fél évig „tiszta” volt. 2011. októberben már tüdőráknál tartottunk, újabb 18 kemó következett. Az eredmények szerint a 2 góc, melyek mérete 10×6 mm és 24×18 mm volt, betokosodtak, stagnálnak. Most pedig kb. 3 hete fáj anyukám háta, múlt héten volt MR vizsgálaton, most pedig csigolya (IV.-V.) metastasisa van. Erre sugarat írtak elő. Anyukám 67 éves lesz januárban. Ő nagyon pozitív a gyógyulását illetően. Milyenek a túlélési esélyei?

Édesanyjánál tavaly ősszel kiújult a rosszindulatú betegség. Az azóta alkalmazott kemoterápiák palliatív célúak. Ez azt jelenti, hogy reálisan sajnos nem várható az, hogy a betegség teljesen elmúlik, s édesanyja meggyógyul. A kezelésekkel a betegség lefolyását igyekeznek lassítani, az állapotrosszabbodást elodázni.
A mostani gerinc MR szerencsére valószínűleg nem számtalan helyen talált csontáttétet, hanem néhány csigolyában. A most javasolt sugárkezelés részben csökkentheti a csigolyafájdalmat, részben csökkentheti a kockázatát a csigolya összeroppanásának, s így például a gerincvelői nyomás elkerülésének, ezáltal idegrendszeri tünetek kialakulásának.
Azt, hogy ebben az áttétes állapotban még mennyi a várható túlélés, nem lehet pontosan megjósolni, mert a különféle kezelésekre különféleképpen reagálnak a betegek, illetve a betegek daganatos betegségei.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége aRákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Csontáttétek daganatos betegségben
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top