Csírasejtes daganat 3 éves kisfiúnál

3 éves kisfiamnál fél évvel ezelőtt csírasejtes daganatot diagnosztizáltak a kismedencében. Azóta túl van 4 PEI-blokkon (vepesid ifosfamid, cysplatin), egy sikeres műtéten is átesett (eltávolították az egész elhalt daganatot a farokcsonttal együtt) + egy rövidített PEI utókezelést is kapott.

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lesz akkor, ha én mint édesanya nem vagyok hajlandó megengedni a saját donoros csontvelő-transzplantációt? Milyen százalékban újulhat ki ez a tumor? A szövettan negatív lett, a sebész azt mondta, hogy ha nem vette volna ki a daganatot, akkor válhatott volna rosszindulatúvá. Akkor lehet, hogy nem is volt rosszindulatú, ha jól értelmezem!? Az orvosai nem tudják eldönteni a transzplantáció szükségességét. Önök szerint szükség van erre?

A csírasejtes daganat szövetileg rosszindulatú daganat, tehát rák. Elképzelhető, hogy a kombinált citosztatikus kezelés mellett a kemoterápiára érzékeny daganatszövet elhalt, és a szövettani vizsgálat során már ezért nem találtak daganatot az eltávolított szövetben.

A transzplantáció szükségességéről természetesen ezen a fórumon egy néhány soros levél alapján felelősséggel nem foglalhatunk állást. Az is elképzelhető, hogy most nincs szükség transzplantációra, de egy daganatkiújulás kapcsán ez szükségessé válhat. Le kellene ülni átbeszélni a kezelőorvossal, hiszen a gyermekkori daganatok ritkák, ezért sok szempontból egyediek is, emiatt is csak néhány centrumban kezelik hazánkban ezeket a betegségeket.

Amennyiben bizonytalan a kapott szakvéleményben, esetleg egy másik gyermekonkológiai centrumban az eddigi leletekkel, kórelőzményekkel kérhet úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyerekeket fenyegető tumorok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája

Top