Csírasejtes tumor kezelése (jelige: Kukk)

Párom csírasejtes tumorára öt napon át kapott platinavegyületet. Az ötödik nap estéjétől kezdte magát egyre rosszabbul érezni. A kezelés alatt még eszegetett. Azóta – összesen egy hét alatt – hat kilót fogyott, nagyon rosszul van, a hányáscsillapítók sem igazán segítenek, inni sem bír. A chemo utolsó napja + 2 napban összesen kb. 2 dl vizet tudtam belediktálni. A beszéd is nehezére esik. Egyik veséje minden bizonnyal már korábban leállt már az áttét miatt. 45 éves. Egyéb melléktünetek: füldugasz (elmúlt), „mindenporcikafájás”, köhögés, gyulladás érzése a teljes törzsben, csuklás, teljes padlófogás, erős fájdalom, levertség (beszélni sem bír).

Hogy fogja így bírni a maradék 3-5-öt?

Emellett azt is kérdezném, hogy olvastam a platinatartalmú szerek új (2003-as) vesekímélő változatáról: ez az oxaliplatin. Nem volna indokolt ezt használni a cisplatin helyett? Vagy nem támogatja a tb?

A leírt panaszok indokolják, hogy ismételten forduljanak ahhoz az osztályhoz, ahol a beteg a citosztatikus kezelést kapta, s ahol el tudják dönteni, hogy milyen beavatkozásra van szükség a kialakult helyzetben, kell-e vénás folyadékpótlás, esetleg kalóriapótlás, a fogyás és táplálkozási nehezítettség hátterében csak a platina készítmények hányingert, hányást és étvágytalanságot okozó hatása áll, vagy a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként kialakult valamilyen más szövődmény is, ami a jelentős fogyást eredményezi.

Oxaliplatin hatóanyagú készítmény több is van forgalomban Magyarországon, azonban ezeket a készítményeket elsősorban a vastagbélrákok kezelésére használják, és az európai, hazai gyógyszerhatóságok által jóváhagyott törzskönyvükben (alkalmazási előírásukban) a javallatok között nem szerepel a hererák. A „klasszikus” platina vegyületet, a cisplatint több, mint három évtizede kezdték alkalmazni a hererákok kezelésében, s ebben a betegségben ez a fajta kezelés igazi áttörést hozott, ezért ezt a vegyületet alkalmazzák.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
A herék önvizsgálata

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top