Csomó a mellben (jelige: Piroska retteg)

38 éves vagyok. Orvos. 2002-ben a bal emlőmben mammográfiás vizsgálaton 1 cm-s csomót találtak, amit el is távolítottak, szövettana mastopathiás elváltozás. A műtőorvos azt mondta, hogy még fiatal vagyok, nem kell túl gyakran mammográfiára mennem, ezért csak ultrahanggal ellenőrizték a mellem, rendben találták.

2004-ben fiam született. 2006-ban elmentem újra mammográfiára, és a legnagyobb megdöbbenésemre a csomó ugyanott, ugyanolyan formában volt, és az előző vágás nem is egészen ott történt. A csomó eltávolítása annak idején nem jelöléssel történt, én megbíztam az orvosban. A radiológus azt mondta, hogy ezzel nem lesz semmi baj. A műtőorvos sem akkor, sem a műtét előtt nem tudta tapintani a csomót, ezért elküldött MRI-re és mammográfiával vezérelt tűbiopsziás vizsgálatra. Szövettana fibroadenoma lett, kontroll MRI változatlan.

Azt mondta a sebész, hogy nem kell eltávolítani a csomót, én meg rettegek, hogy ez így talán mégsem jó. Közben az orvos nyugdíjba ment, én meg nem tudom, mit csináljak. Nem merek komolyabb munkát sem vállalni, mert kilátástalannak látom a jövőmet. Nagyon szeretnék megszabadulni ettől a csomótól, nem értem miért nem akarta kivenni. Már egy éve örlődöm ezen a problémán, és úgy érzem, annak ellenére, hogy orvos vagyok, képtelen vagyok megoldani a problémát. Kérem, segítsen.

A fibroadenomákat általában obszerválni kell, kontroll képalkotó vizsgálatokkal és fizikális vizsgálattal, bizonyos időközönként vékonytű biopsziával. A fibroadenomákat egy évtizeddel ezelőtt gyakrabban eltávolították, ma már csak a nagyon nagy méretűeknél fontolják meg az esetleges műtéti eltávolítás lehetőségét.

Amennyiben az akkori orvosa már nyugdíjba ment, biztos talál magának olyan onkológust, aki elvégzi a mellével kapcsolatos kontroll vizsgálatokat. A fibroadenoma nem lehet gátja a munkavállalásnak sem, részben mert nem szokott munkaképességet korlátozó panaszokat okozni, részben mert nem rosszindulatú elváltozásról van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Mammográfia utáni mintavétel
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél

Top