Csomó a mellékherénél

17 éves fiú vagyok, azzal a kérdéssel fordulnék az oldalhoz, hogy 1-2 napja a mellékherém mellett egy kisebb csomót, illetve kitüremkedést vettem észre, összemértem a másik mellékherével, de ott az sokkal kisebb volt. Ha finoman megnyomom, akkor kellemetlen fájdalmat érzek, de amúgy nem fáj. Olvastam a hererákról és herebetegségekről, de nem nagyon egyeznek a tünetek, csak annyi a panaszom, hogy ott van egy kis csomó, ami nyomásra fájdalmat okoz.

A hererák – több más daganattípustól eltérően – valóban elsősorban a fiatal férfiak betegsége, ezért fontos, hogy odafigyel önmagára, az önvizsgálatra. Ugyanakkor összességében kicsi a valószínűsége annak, hogy a most észlelt csomó hererák lenne, nagyobb az esélye, hogy egy olyan anatómiai elváltozás, amit eddig nem vett észre. Viszont orvosi vizsgálat nélkül természetesen ebben sem lehet megnyugodni.

A fentiek nyomán kérdésére csak ugyanazt válaszolhatjuk, mint megannyi hasonló kérdésre (ezeket alább találja belinkelve): látatlanban, egy e-mail alapján nem mondható felelősséggel semmi egy elváltozásról, hiszen annak hátterében számtalan tényező állhat, egy teljesen normális anatómiai jellemzőtől az ártalmatlan elváltozásokon keresztül egy kezdődő vagy már kialakult betegségig.

Az Ön által észlelt csomó mibenlétére csak úgy deríthet fényt, ha elmegy egy orvosi vizsgálatra a háziorvosához, illetve az urológiára, ahol egy rutin vizsgálatot követően remélhetőleg megnyugtató választ kap, illetve ha van valamilyen betegséggyanú, akkor ott segíthetnek azt orvosolni.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomó a here mellett
Dudor a herezacskóba
Apró csomó a herén
Borsónyi daganat a mellékherénél
Hererák 12 évesen?
Hererák? Milyen orvoshoz menjek?
Hererák vagy csomó: ciszta vagy daganat?

Patanásszerű elváltozás a herezacskón

Daganat a herezacskón

Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Áttétes hererák 19 évesen
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top