Csomók a hónaljban, halogatás (jelige: idő)

23 éves vagyok. Körülbelül 2 éve vettem észre egy csomót a hónaljamban. Nemigen foglalkoztam vele, mivel nem volt jelentős és nem is fájt, de mostanra nagyobb lett és több csomó is megjelent a környékén. Nagyon félek orvoshoz menni, de mostanra már elhatároztam magam. Azt szeretném kérdezni, hogy biztosan rák vagy lehet esetleg valami más? És ha mégis rák, ennyi idő után van-e esélyem a gyógyulásra? Kérem válaszoljon minél hamarabb, mert nagyon félek!

Mi is csak azt tanácsolhatjuk, hogy győzze le félelmét, és forduljon orvoshoz. Nem biztos, hogy daganatos folyamatról van szó, de mindenképpen orvosi vizsgálatra, kivizsgálásra van szükség. Mivel nincs biztos diagnózis, nem lehet arra a kérdésre válaszolni, hogy mennyi az esélye a gyógyulásra, hiszen azt sem tudni, miből kellene meggyógyulnia.

Bármilyen panaszról is legyen szó, az elodázás mindig a lehető legrosszabb taktika, amit valaki választhat. Ha ugyanis elmegy orvoshoz, s kiderül, hogy nincs komoly baj, akkor hetekig-hónapokig tartó idegeskedéstől, szorongástól, félelemtől szabadul meg, illetve megkíméli magát a továbbiaktól. Ha az orvosnál az derül ki, hogy beavatkozásra van szükség, akkor pedig minél később megy el, minél tovább halogatja, annál nagyobbá válhat a probléma. Gondoljon bele: ha akár most, akár a jövőben valóban valamilyen komolyabb betegségről volna szó, az attól, hogy nem megy el orvoshoz, nem fog meggyógyulni, csak növekszik a szövődmények kockázata. Egyetlen indok sincs tehát, ami indokolhatná a kivizsgálás további halogatását!

Kapcsolódó cikkek:
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A rák nem egyenlő a halálos betegséggel

Top