Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás

Édesanyámnak csontáttétes mellrákja van, a mellét 2 éve eltávolították, megkapta a szükséges kemoterápiát és sugárkezeléseket. Sajnos állapota rohamosan romlik az utóbbi hetekben, hónapokban, ezért sokat böngésztünk az interneten megoldást keresve, ugyanis a fájdalomcsillapítás összes lehetőségén túl vagyunk.

Rátaláltunk az izotópos fájdalomcsillapításra, mely kb. 3 hónapra ígér fájdalommentességet, illetve mérséklődést. Sajnos azonban az alacsony trombocitaszám miatt a kezelést nem kaphatja (egyelőre).

Azt szeretném megtudni, hogy valamilyen kezeléssel, étellel, gyógyszerrel, természetes szerrel, gyógyfűvel, teával, bármivel a trombocitaszám emelkedését el lehet-e érni? Nem bírjuk a szenvedését nézni. Nem hiszem el, hogy nincs lehetőség legalább a fájdalom mérséklésére.

Nagy valószínűséggel a vérkép alakelemeinek (fehérvérsejt, vörösvérsejt, és az Önök esetében a trombocita szám) csökkenését az idézi elő, hogy a csontokat és valószínűsíthetően a csontvelőt (ahol ezek a sejtek termelődnek) megtámadta az alapbetegség, ott áttétet képez, és „kiszorítja” a normál működésű csontvelőt, amely képes termelni ezeket a sejteket. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben egy „ördögi körről” van szó, hiszen a betegséget, illetve a beteg csontokat meg lehetne kísérelni izotóppal kezelni, de pont a csontok daganatos érintettsége miatt kialakuló alacsony trombocitaszám teszi lehetetlenné a kezelés alkalmazását.

Sajnos nem ismerünk semmilyen ételt, természetes szert, gyógyfüvet, teát, amivel a trombocita számot ilyen esetben emelni lehetne. Amennyiben az alapbetegség (az emlőrák) kezelésére még adható kemoterápia (s nem annyira alacsony a trombocita szám, hogy azt is kizárja), és arra reagálnak a daganatos sejtek, akkor a rákos sejtek ilyen módon történő pusztulásának eredményeként feléledhetnek a normál csontvelő funkciók. Azonban amikor olyan alacsony a trombocita szám, hogy az izotópkezelést korlátozza, ez általánosságban korlátja a kemoterápiának is.

Nem tudjuk, mit jelent, hogy a fájdalomcsillapítás összes lehetőségén túl vannak: megfelelően adagolt, szükség esetén kombinált fájdalomcsillapítók alkalmazásával szinte minden betegnél beállítható olyan fájdalomcsillapítás, amely megszünteti, vagy minimálisra csökkenti a fájdalmakat. Általánosságban alkalmazni szoktak egy tartós, elhúzódó hatású fájdalomcsillapítót, például olyan, lassan felszívódó morphin tablettát, kapszulát, amelyet naponta kétszer, vagy egyszer kell szedni. Rendszerint emellett javasolnak a hirtelen fellépő, áttörő fájdalmakra (amelyek több naponta, vagy naponta néhányszor jelentkeznek) gyorsan felszívódó, szintén erős hatású fájdalomcsillapítót. Ennek pontos kitapasztalásában, beállításában a háziorvos, a beteget kezelő onkológus segíthet, illetve egy fájdalomambulanciát is felkereshetnek.

Amennyiben a csontfájdalom csak egy vagy néhány csontterületen erős, akkor ennek a területnek a sugárkezelése is fájdalomcsillapító hatású lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top