Csontáttét fájdalmai (jelige: prosztataáttét)

Szeretnék egy olyan intézménybe (magánklinika v. magánorvos, legfőképp onkológus) eljutni Baranya vagy Somogy megyében, ahol kellőképpen kivizsgálják a betegeket. Legelőször fájdalom csillapításra lenne szükség.

2006 november óta nem kap kezelést a beteg, a leletek alapján pedig szükség lenne rá. Hallottunk fájdalomambulanciáról: oda hogyan lehet eljutni és ki kerülhet oda? Pécs lenne a legmegfelelőbb város.

Lelet: a bal oldali acetabulum területére kb. 6×3 cm-es elmosott határú, felritkult terület látható. Mindkét csípőizületi rés beszűkült, az ízfelszínek scleroticusak, peremeiken csontos felrakódások figyelhetők meg.
(prosztata csontáttét).

Azt szeretném megtudni, hogy ez az elváltozás okozhat-e tapasz és morfium alapú gyógyszer mellett elviselhetetlen fájdalmat, olyan mértékben, hogy a beteg nem tud lábraállni és a bal lábfeje kissé meg van dagadva és piros? A fájdalom zsibbadással és lábgörcsökkel is jár. A láb egyik ujjába sugárzik ki, a talp elzsibbad. Milyen kezelés alkalmazható erre és hol kaphatnánk meg?

A CT leleten leírt csontelváltozás (csontáttét) okozhat az erős fájdalomcsillapítók ellenére is jelentős fájdalmat. A fájdalom mérséklésére esetlegesen a területre célzott sugárkezelés is hatékony lehet, amennyiben erre korábban nem került sor. 

Ahogyan leveléből sejthető, prosztatadaganat csontáttétéről van szó, az alapbetegség, vagyis a prosztatarák kezelése, illetve biszfoszfonát készítmények adása is hasznos lehet, amennyiben ilyet korábban nem kapott. Leveléből nem derül ki, hogy 2006 novemberéig milyen kezelésre került sor. A biszfoszfonátok olyan készítmények, amelyek a csontleépülést gátolják és elősegíthetik a kiritkult területen a csontállomány részleges visszaépülését.

A láb zsibbadásos panaszai kapcsolatban állhatnak a bal csipőizületi áttéttel. A bal lábfej duzzanata, pirossága orvosi konzíliumot, fizikális vizsgálatot igényel, a leírt tünetek többféle eredetű elváltozásra utalhatnak, ennek eldöntésében háziorvosa, vagy kezelőorvosa segíthet.

Magánklinikákon legjobb tudomásunk szerint nem folyik onkológiai kezelés, tekintettel arra is, hogy az aktív onkológia ellátás többféle társszakma magasszintű együttműködését feltételezi: kombinált citosztatikus, sugárterápiás stb. kezeléseket, s ezekre az úgynevezett onkológiai centrumokban van lehetőség. A terápia költségessége a másik ok, ami miatt a daganatos betegeket csak a fent említett helyeken kezelik, ahol a társadalombiztosítás fedezi a kezelési költségeket.

Információink szerint Pécsett működik fájdalomambulancia, erről akár a háziorvosnak is kell tudnia felvilágosítást adni.

Kapcsolódó cikkek:
Részletesen a fájdalomcsillapításról
Csontáttétek a daganatos betegségben
Prosztatarák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek a gerincen
Fájdalomcsillapítás és morfium

Top