Csontáttét kezelése, álkapocs (jelige: anya)

Másfél éve szedtem a Bondronátot csontáttétre, de megijedtem az álkapocs elhalástól és ez év júl. 9-én abbahagytam. Voltam vérvételen és a Ca szint 2,8 mmol/l, kreatinin 85 umol/l, GRF 58 ml/p. Kérdésem, hogy ez nem hypercalcaemia? Szedhető-e a Calcivid vagy azt is hagyjam abba? Sajnos csak szeptemberben jutok onkológushoz és tanácstalan vagyok.

A biszfoszfonát készítmény elindítását a csontáttétek miatt javasolták orvosai annak érdekében, hogy a csontokat érintő folyamat esetleges rosszabbodását gátolják vagy lassítsák. A levelében leírt laborleletek önmagukban nem képezik annak indokát, hogy ne szedje ezt a készítményt.

Az állkapocs elhalása csak ritkán jelentkező elváltozás, a legtöbbet a megelőzés terén lehet tenni, vagyis hogy történjen fogászati vizsgálat indokolt esetben a terápia megkezdése előtt.

Azt, hogy a levelében írt kalcium érték magasabb kalcium szintnek, vagyis hypercalcaemiának tekinthető-e, függ attól, hogy abban a laborban, ahol a véréből a vizsgálatot végezték, mi a normál tartomány felső határa. Ugyanakkor, ha ezt túllépi, de csak csekély mértékben a mért kalcium érték, akkor is mielőtt a kezelésen változtatnak, általában kontroll vérvizsgálatra kerül sor.

Leginkább hasznos az lenne, ha leleteit az Önt kontrolláló onkológussal beszélné át, amennyiben ez nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezhető, háziorvosához fordulhat tanácsért, aki a leleteket átnézve személyre szabottabban tud válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Top