Csontáttét kezelése, fájdalmai (jelige: nagykati)

Mi a csontrák tünete a fájdalmon túl? Illetve miért nem tesznek, vagy legalább mondanak valamit az orvosok? Honnan tudhatjuk, hogy már nem kezelhető? Legalább 8 orvos kezei között járt már a mama, de még csak felvilágosítást sem kapunk. Tavaly műtötték kismedencei daganattal, most pedig a bal lába. Egyetlen orvos mondta, de csak annyit, hogy csillapítsuk a fájdalmát, ennyit lehet tenni, hónapjai vannak.

Levele nagyon kevés információt tartalmaz, nem derül ki belőle, mi az elsődleges daganat és az sem, hogy mi okozza a láb fájdalmát. Nem derül ki, hogy a műtéten kívül kapott-e valamilyen onkológiai kezelést a beteg. A lábfájdalomnak számos oka lehet – ha a kismedencei daganatot nem lehetett eltávolítani vagy kiújult, lehet, hogy nyom valamilyen ideggyököt a kismedencében, s ez a fájdalom sugárzik le a lábba. Okozhatja csontáttét is, a lábcsontok vagy a medence, esetleg a gerinc területén. Okozhatja számos más, daganattal nem összefüggő kóros elváltozás is.

Amennyiben 8 orvos látta már hozzátartozóját, érdemes lenne az összes rendelkezésre álló papírt, dokumentumot összeszedni, és kérni a háziorvos segítségét ezek értelmezésében, s akár a megfelelő fájdalomcsillapítás beállításában. Amennyiben hozzátartozója részesült onkológiai kezelésben (pl. sugárkezelés vagy kemoterápia), az ilyen kezelést adó orvost is érdemes lehet felkeresni a beteggel együtt, és átgondolt kérdésekkel igyekezni felvilágosítást kapni. Miután nekünk most nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, érdemben bővebb felvilágosítást nem nyújthatunk: a csontáttétekkel, fájdalomcsillapítással összefüggésben ajánljuk figyelmébe a kapcsolódó cikkeinket, összeállításainkat.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétek fájdalomcsillapítása
Csontizotóp lelet: kimutathatatlan metasztázis – 2
Csontizotóp lelet: kimutathatatlan metasztázis
Pathológiás dúsulás a csontokban
Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen
Hatástalan fájdalomcsillapítás

Top