Csontáttét, még ismeretlen primer tumor

Édesanyám 2009. februárban hunyt el vastagbélből kiinduló, többszörös áttétet okozó rákban. Júniusban nővéremnek (47 éves) MR vizsgálattal a gerincében áttétes csontrákot diagnosztizáltak, most keresik az elsődleges tumort, addig sugárkezelést kap. A tüdő, mell, hasi eredményei negatívak, PET CT-re megyünk kb. 3 hét múlva. Az iszonyatos hátfájást kivéve az általános állapota „jónak” mondható, van étvágya, nincs láza, igazán nem is fogyott, a vérképe sem mutatott nagy eltérést.

A kérdésem az lenne, hogy mennyire hatásos a sugárkezelés, mik a túlélési esélyei? Mivel édesanyámat 3 hónap alatt veszítettük el, nagyon meg vagyunk ijedve, és igazán ezt a kérdést soha, még megközelítőleg sem válaszolják meg. Ez valahol érthető, de azért jó lenne többet tudni a további mindennapi élet kialakításához, illetve a betegségről magáról, az életminőség javulásáról, illetve rosszabbodásáról, mire számíthatunk? Ha megtalálnák a primér tumort, és az műthető lenne, több lenne a gyógyulás esélye? Illetve a gerinctumorral milyen kezelések jöhetnek még szóba?

A sugárkezelésnek jelen esetben az a célja, hogy a levelében leírt erős hátfájást csökkentse azáltal, hogy pusztítja az adott csontterületen a rosszindulatú sejteket, és lassítja a csont további szerkezeti átépülését. Ezzel csökkentik annak is a kockázatát, hogy a csontáttétesen átépült helyen a csont megroppanjon (patológiás, spontán törés következzen be). A megfelelő erősségű fájdalomcsillapítás beállítása erre az időre is fontos, különösen azért is, mert a  sugárkezelés alatt átmenetileg rövid ideig még némiképp növekedhet a fájdalom intenzitása mielőtt javulna a helyzet. A sugárkezelés hatása általában néhány nap, egy-két hét elteltével alakul ki.

A túlélési esélyeket jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen daganat adott áttétet a csontokra. Ennek kimutatása a célja a jelenleg folyó kivizsgálásnak, mert ez alapján lehet meghatározni, hogy milyen egyéb kezeléssel lehet küzdeni a betegség ellen.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással

Top