Csontáttétek ellátása (jelige: Hajnalka)

Csontáttéteket találtak a szervezetemben, de sajnos az ellátással nem voltam elégedett. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy hová és kihez fordulhatnék problémmámal? Budapesti címek érdekelnének elsősorban.

Egy Nógrád megyei, 36 éves elkeseredett asszony.

Rövid leveléből nem derül ki, hogy milyen elsődleges daganat (tüdő, emlő, vastagbél, stb.) adott csontáttétet, milyen ellátást kapott és miért nem elégedett az ellátással, ezért csak korlátozottan adhatunk érdemi választ.

A csontáttétek megjelenése azt jelzi, hogy a szervezetben több helyre eljutottak és megtapadtak a daganatsejtek abból a szervből, ahol elsődlegesen kialakultak. Ez azt jelenti, hogy szisztémássá, az egész szervezetet érintővé vált a betegség. Ebből adódóan – az alapbetegségtől függően – szisztémás daganatgátló kezelés adására lehet szükség: emlőráknál (ha nincs máshol áttét) hormonkezelésre vagy kemoterápiára, más elsődleges tumornál kemoterápiára. Bizonyos típusú áttétek esetén a csontok kóros átépülését akadályozandó biszfoszfonát kezelést szoktak adni (infúziós vagy tablettás formában adhatók ezek a különböző gyógyszerkészítmények).

Amennyiben egy meghatározott helyen erős fájdalom jelentkezik, vagy valamelyik tartócsont (pl. gerinccsigolya) daganatos átépülése összeroppanással fenyeget, sugárkezelést is szoktak alkalmazni, ritkábban izotópkezelés (pl. stroncium) is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen

Top