Csontáttétek fájdalomcsillapítása (jelige: apa)

Édesapámat 8 éve műtötték a lábszárán daganattal, a szövettan kimutatta, hogy szarkóma daganata van. 3 éve a tüdőre, májra, a gerincre tett áttétet a daganat, illetve az arcára és fejére. Kapott kemoterápiát és sugárkezeléseket, illetve a gerincnél egy csigolyát kivettek, egyet pedig csonkoltak.

Most a legfrissebb eredményünk: a csontokra is áttét van. Megtámadta a lábszárat, 3 bordát, a gerincet, jelenleg 3 hetente kap majd infúziót, hogy erősítsék a csontokat. Ön szerint milyen esélyei vannak még édesapámnak? Kb. 8 hónapja van nagyon erős, intenzív fájdalma a lábban, gyakran húzza a görcs a lábát. De méltósággal viseli.

Jelenleg édesapjának kiterjedt daganatos betegsége van, amelynek áttétképződését, majd terjedését a kezelések lassítani tudták, de teljesen meggátolni nem. Leveléből nem derül ki, hogy most milyen infúziókat fog kapni az édesapja, feltételezhetően biszfoszfonát tartalmú kezelést, amelynek célja a csontokban lévő áttétek terjedésének lassítása, illetve az úgynevezett „vázrendszeri események”, például csonttörések, csigolya összeroppanások kialakulásának késleltetése.

Ez a fajta kezelés a csontok áttéteivel kapcsolatos fájdalmat is csökkentheti, de édesapja fájdalmai valószínűleg nemcsak a csontáttétekkel függnek össze, hanem az egyéb helyen meglévő áttétekkel is, ezért fontos lenne, hogy a fájdalom erősségének megfelelő fájdalomcsillapító kezelést kapjon, amelynek beállításában mind az onkológus kezelőorvos, mind a háziorvos segíthet. Ilyen krónikus fájdalomnál általában a tartósan beállított (gyakran tartós, 12-72 órás hatású) fájdalomcsillapítók (tabletta, tapasz) mellett ellátják a beteget gyorsan felszívódó fájdalomcsillapító készítménnyel is, amelyet akkor lehet pluszban bevenni, ha a fájdalom a beállított tartós hatású fájdalomcsillapító kezelés ellenére fokozódik. (Ezt hívják áttöréses fájdalomnak.)

Az esélyeket illetően levele alapján sajnos az valószínűsíthető, hogy gyógyulásra nincs esély, az alkalmazott kezelések célja a beteg életminőségének a lehetőségekhez képesti minél jobb és hosszabb megőrzése, illetve a fájdalmak csillapítása.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top