Csontáttétes emlőrák: mi szabad? (jelige: Jerry)

2001-ben emlőeltávolításra került sor. Kemoterápia, sugárkezelés, gyógyszerek. 2008 októberében kontroll után gratuláltak, hogy meggyógyultam. 2008 novemberében erős deréktáji fájdalom miatt röntgenvizsgálatra mentem, ahol kiderült, hogy csontáttétem van. Sugárkezelésen már túlvagyok, most egy újabb MR vizsgálatra várok, hogy hogyan tovább.

Cégem kb. másfél éve heti egy alkalommal egy masszőrt alkalmaz, aki az alkalmazottaknak hát- és karmasszázst végez 15 percig. Kérdésem: lehetséges, hogy nekem ez a masszázs „tett be” ? Szabad egyáltalán ilyen szolgáltatást igénybe venni?

Tulajdonképpen nem vagyok tisztában azzal, hogy mire kell vigyáznom, mit szabad tennem és mit nem, hogy a nehezen visszakapott egészségemet megóvjam?

A műtét utáni hónapokban, néhány évben, illetve általában az áttétes betegeknél az onkológusok rendszerint nem javasolnak termálvizes fürdőket, teljes testre terjedő fizikoterápiát, de 6-7 évvel egy emlőműtét  után, daganatmentes betegnél már nem szoktak tiltani rövid, a test bizonyos területeire lokalizáló beavatkozást mint az Ön által említett masszázs. Nem valószínű, hogy a betegség kiújulása és e masszázs között ok-okozati összefüggés lenne.

Most, hogy ismertté vált a csontjaiban megjelent betegség, a leleteket pontosan ismerő orvosával beszélheti meg azt, hogy mit javasol, mit tehet, s mit nem. Mivel gyakran korlátozott az idő, érdemes a konzultáció előtt átgondolni, akár fel is jegyezni, hogy konkrétan milyen életmódbeli, életviteli kérdésekre gondol, mire szeretne választ kapni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top