Csontáttétes mellrák 60 évesen (jelige: Gaben)

Édesanyámnak 2003-ban mellrákja volt, melyet megműtöttek, és most áttétje lett a bal csípő-combcsontjában. Sajnos mi Tatabányán lakunk, így itt próbáltunk meg a problémánkra megoldást találni. Mondanom sem kell, hogy sikertelenül. Amellett, hogy tavaly szeptember óta senki nem mondta ki, hogy édesanyámnak csontrákja van (tudom, hogy biztosan csak a szövettan állapíthatja meg ezt), sikerült édesanyám bizalmát az orvosokban oly mértékben megrendíteni, hogy a féléves utánajárás után teljesen feladta a küzdelmet.

Anyu a jövő héten lesz 60 éves, amikor írom ezeket a sorokat, már nem tud lábra állni. MRI időpontja után, ami május 23. kellene visszamenni a kezelőorvosához. Az Ő állapotában ez rengeteg idő. Sikerült elérni nála, hogy szedje a fájdalomcsillapítókat (eddig hallani sem akart róla) és azt – bár nem mondta ki -, hogy keressek „valakit”, aki talán segít neki vagy legalább segít élhetőbbé tenni mindennapjait. Kérdésem az, hogy hol kezdjem?

Édesanyjánál nem csontrákról (vagyis a csont elsődleges rosszindulatú daganatáról) van szó, hanem – amint első mondatában Ön is írja – az emlőrákkal összefüggő csontáttétről. Leveléből nem derül ki, hogy a féléves utánajárás során mi történt. A kezelést sok dolog befolyásolja, részben az, hogy más szervekben van-e áttét, mennyire okoz fájdalmat a csont áttétes folyamata, fennáll-e törésveszély.

Fájdalom vagy törési kockázat esetén a csontáttét besugárzásáról sugárterápiás konzílium dönthet. Amennyiben a csont felritkulásával járó áttétről van szó, különböző „csonterősítő” tabletták vagy infúzióban adható készítmények állnak rendelkezésre (ezek a biszfoszfonát gyógyszercsoportba tartoznak), amelyek rendszeres alkalmazásától a további csontáttétek kialakulásának késleltetése, az úgynevezett „vázrendszeri események”, vagyis például törések elodázása várható, de emellett a beteg fájdalmait is csökkentheti, és a beteg mozgáskészsége is javulhat alkalmazásuk mellett.

Bizonyos esetekben (pl. törések) sebészi beavatkozásra is lehet szükség. Mindezekkel párhuzamosan fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás beállítása és szükség szerinti, akár néhány naponként történő módosítása (emelése) is.

Ugyanakkor szükség van általában az emlőrák oki kezelésére is, amelynek módja sok mindentől függ: attól, hogy más szervben vannak-e távoli áttétek, az emlőrák szövettani feldolgozása során hormonérzékenység (ösztrogén receptor pozitivitás, progeszteron receptor pozitivitás) igazolódott-e. Amennyiben édesanyjánál a mozgáskorlátozottság viszonylag gyorsan – néhány napon belül – alakult ki, ezt fontos jelezni a kezelőorvosnak, mert ez alapján esetleg indokolt hamarabb elvégeztetni az MR vizsgálatot vagy végeztetni más képalkotó vizsgálatot.

Az Önök lakhelyén onkológiai centrum működik, s ez lehetőséget ad arra, hogy édesanyját a lakhelyén lássák el, csökkentve ezzel az utazással járó kellemetlenségeket, szervezési nehézségeket, s biztosítva a folyamatosan a közelben rendelkezésre álló onkológiai kezelést. Ugyanakkor az összes lelet birtokában más onkológiai centrumtól is kérhetnek úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top