Csontáttétes mellrák, fájdalmak (jelige: nyty83)

Írtam már Önöknek levelet anyósom állapotáról, de azért elkezdem az elején. 2006-ban anyósomat mellrákkal műtötték, ahol el is távolították az egyik mellét. 2009-ben 3 csigolyáján találtak csontáttétet, amire sugárkezelést kapott. 2010. febr.-ban májáttétet diagnosztizáltak nála. Azóta már túl van a 8. kemoterápián is. Nov.-re kapott időpontot PET CT-re.

Első kérdésem az lenne, hogy ez miben különbözik a CT-től? Már 3 hete, hogy az utolsó kemót megkapta és még mindig nem érez ízeket, se szagokat. Eddig ezek pár nap alatt helyre szoktak állni. Betudható ez annak, hogy már a 8-t kapta?

Ezenkívül még 4 lábujja folyamatosan fáj, zsibbad neki, nem használ egyik fájdalomcsillapító sem. A kemók közti MR során kiderült, hogy a bokájában és a csuklójában is van csontáttét. Minden fájdalmát vagy panaszát a kemóra fogja és nem is mondja el az onkológusának. Az éjszakai fájdalomcsillapítója ami 24 órás, jó ha 12 órára tompítja a fájdalmát, de nincsenek fájdalommentes napjai, se órái. Tavasz óta 21 kg-t fogyott.

Önök szerint okozhatja a fájdalmát a kemó? Eléggé makacs és öntörvényű anyósom. Azért nem irat erősebb, 24 órás fájdalomcsillapítót, mert azt mondja, hogy akkor már közel lenne a vég. Jurnista 8mg-ot szed. Senkire sem hallgat a családból. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem adta fel a küzdelmet, erős asszony, csak nem tudjuk meggyőzni, hogy erősebb fájdalomcsillapítóval jobb lenne neki.

A PET CT abban különbözik a CT-től, hogy itt a CT vizsgálattal párhuzamosan egy PET (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálat is történik. Ennél a vizsgálatnál más anyagot (izotópot) használnak, mint a CT-nél, amit a szervezet ott dúsít különösen, ahol fokozott az anyagcsere, például egy daganatos góc van. A PET-et azért kombinálják CT-vel, mert így jobb értékű vizsgálatot lehet végezni, jobban lehet bizonyos gócokat azonosítani. Azt, hogy anyósa esetében most pontosan miért történik PET vizsgálat, ez a beutalójából zárójelentéseiből derülhet ki, vagy az őt beutaló orvostól kaphatnak felvilágosítást. Az egyes képalkotó vizsgálatokról, így a CT-ről, a PET CT-ről is részletesebben olvashat kapcsolódó cikkünkben.

A lábzsibbadás, az érzékzavarok többféle kemoterápia mellékhatásaként előfordulhatnak, pl. az emlőrákok kezelésénél használt hatóanyagoknak lehet ilyen hatásuk, ami általában a kezelés után elmúlik vagy jelentősen csökken. Ennek ellenére nem mondható biztosan az, hogy csak a kemoterápia okozza az anyósa által panaszolt fájdalmakat, hiszen előző leveléből az derül ki, hogy ismertek májáttétek is, illetve van egy bizonytalan góc a tüdőben is.

A fél év alatt 20 kg feletti fogyás sem jó jel, mert azt valószínűsítheti, hogy a szervezetben szétterjedt, előrehaladott betegségről van szó, amikor különösen fontos lenne a megfelelő fájdalomcsillapítás. A levelében írt fájdalomcsillapító gyógyszerből is különböző erősségű készítmények vannak forgalomban, ami lehetővé tenné a megfelelő dózis alkalmazását anyósánál is, ha rá lehetne beszélni, hogy panaszairól számoljon be kezelőorvosának. A fájdalomcsillapítás alapja ugyanis az orvos-beteg kommunikáció. Máskor is találkoztunk már az erősebb fájdalomcsillapítókhoz kapcsolódó tévhittel, ám ezt ismét el kell oszlatnunk: az életkilátások nem attól függnek, hogy milyen fájdalomcsillapítót kap egy beteg, viszont az ezen múlik, hogy a megélt időt milyen állapotban, milyen fájdalmakkal élheti meg egy ember.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Előzmény:
Mellrák, áttétek, fájdalomcsillapító

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét, csontáttét mellrákban
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top