Csontáttétes mellrák (jelige: Böbe)

Mellrákból kialakult csontáttéte van testvéremnek, aki még nagyon fiatal. Gerincen és bordán van áttét, ezidáig kemót kapott, de most úgy tudom, hogy Bandonátot kap (csonterősítő), bocs ha rosszul írtam.

Az utóbbi fél évben kb. 25 kg-t fogyott, most 60 kg. Jelenleg nincs étvágya, délelőtt nem is tud enni csak valami keveset, ebédet is csak keveset eszik. Tápszert is írtak fel neki. Hát én teljesen kivagyok, csak nézem tehetetlenül, ahogy gyengül.

Hova, merre menjek segítséget kérni, könyörgöm valaki segítsen már! Húgom nem jár utána dolgoknak, elfogadja orvosa tanácsát. Hát én ezzel nem értek egyet! Nagyon nem!

Kérdésem a következő: elegendő ez a kezelés? Tudom, kemót kellene kapnia, de mivel nagyon gyenge, ezért nem kap, legalábbis így gondolom. Sokat hallani mostanában, hogy egy neves sportoló Olaszországba viszi kezelésre az áttétes rákos feleségét. Hogyan van ez? Itthon miért nem tudják ezeket az áttéteket kezelni? Bocsásson meg, ha nagyon ostoba dolgokat kérdezek, de nem sok rálátásom van erre a témára. Szeretném húgomnak a legjobb kezelést, többen vagyunk testvérek, összeszedünk annyi pénzt, amennyi csak kell! Csak kérem, valamit tanácsoljanak már!

Az a gyógyszer, amelyet jelenleg kap a testvére a biszfoszfonát készítmények közé tartozik, amelyeknek az a célja, hogy a további csontáttétek kialakulását gátolják, késleltessék, illetve a már áttétesen átalakult helyeken úgy alakítsák a csont szerkezetét, hogy az stabilabb legyen, kevésbé törjön, kevésbé okozzon fájdalmat.

Leveléből nem derül ki, hogy más szervekben is vannak-e áttétek. A kizárólag csontáttétes betegeknél ritkán alakul ki ilyen jelentős mértékű fogyás (hacsak nem kezdtek valamilyen diétába, amely mellett kevés kalória jut a szervezetükbe). Az áttétes daganatok kezelésénél a terápia célja, hogy a beteg tüneteit mérsékeljék, és a kemoterápiát is azért adják, hogy a daganatos folyamat terjedését lassítsák. A beteg rossz általános állapota, gyengesége korlátja lehet a kemoterápiás kezelésnek, de hormonérzékeny emlőrák esetén például hormonkezelésre ilyenkor is van lehetőség.

Az emlőrák kezelésére szükséges gyógyszerek hazánkban is rendelkezésre állnak, az onkológiai centrumokban hozzáférhetőek, s a gyakran több százezer, időnként akár havonta több millió forintos gyógyszereket a társadalombiztosító támogatja, az esetek többségében ingyenesen (vagy dobozdíj fizetése után) hozzáférhetőek minden ilyen kezelésre szoruló beteg számára. Ugyanakkor amint fentebb írtuk, a terápiák meghatározásakor a kezelőorvosnak figyelembe kell vennie a beteg általános állapotát és erejét is, hogy alkalmas-e a szervezete a kemoterápia befogadására.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top