Csontáttétes prosztatarák (jelige: apukám 1933)

Kérem Önöket, segítsenek értelmezni ezt a leletünket!

A megnagyobbodott prostatában kóros folyamat mutatható ki. Jobb oldali-dorsalis környezeti terjedéssel lokálisan regionálisan felszaporodott számú nyirokcsomókkal mindkét vesicula infiltrációjával. Az lv. csigolyában ossealis metastasis. Caudalisabban az si-II szelvény szintjében intraspinalis metastasisra suspect elváltozás. Alapbetegség c61h0.

Apukám 76 éves, jó erőnléti állapotban van. Mire van kilátásunk? Kérem válaszoljanak, két fiamnak a papájuk a mindenük, rendkívül szoros a kapcsolatuk, ők hárman megbonthatatlan egységet alkotnak.

A lelet alapján édesapjánál prosztatadaganatra derült fény, azonban a biztos diagnózis felállításához szövettani mintavétel és ennek vizsgálata szükséges. A lelet szerint a daganat kilép a prosztatából és ráterjed a környezetére is, beszűri (infiltrálja) az ondóhólyagokat mindkét oldalon, s valószínűsíthetően a prosztatakörnyéki nyirokcsomókba áttétet adott.

Emellett a vizsgálat során a csontjaiban is áttéteket írtak le: valószínűleg az V-ös számú ágyéki csigolyában (LV: lumbalis V-ös csigolya), valamint ettől lentebb, az SI-SII, vagyis az egyes és kettes keresztcsonti csigolyánál a gerincvelői térben megjelenő áttétet.

A csontáttétek gyakori kísérői a rosszindulatú prosztatadaganatoknak. Amennyiben jelentős fájdalmat okoznak, célzott sugárkezelést szoktak alkalmazni az orvosok. Emellett általában biszfoszfonát tartalmú kezelést indítanak (tabletta vagy infúzió formájában), amivel késleltetik a további csontáttétek megjelenését, illetve részben kivédik, részben késleltetik az úgynevezett „vázrendszeri események” (például csonttörés, csigolya összeroppanás) kialakulását.

Sugárterápiás konzílium döntheti el, hogy a kismedencében lévő daganat (prosztata, ondóhólyag, környéki nyirokcsomók) sugárkezelése jelenleg indokolt-e.

Sajnos csak a kismedencei sugárkezeléssel édesapjánál nem lehet meggyógyítani a betegséget, hiszen más szervben, a csontokban is megjelentek a rákos sejtek. Mivel édesapjának több szervet érintő betegsége van, az esetleges sugárterápia mellett szisztémás, vagyis az egész szervezetet érintő kezelést is kell kapnia, ezt általában hormonkezelés formájában szokták megkezdeni, mert a prosztatarákok jelentős része hormonérzékeny.

Tehát a lelet alapján, amennyiben a prosztata rosszindulatú folyamata szövettanilag is igazolódik, édesapjának többféle kezelésre lehet szüksége; azt, hogy milyen kezelést és mikor kell indítani, befolyásolhatják a panaszok, tünetek, illetve édesapja általános állapota is.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top