Csontáttétes prosztatarák (jelige: Édesapám)

Édesapám 75 évesen szenved prosztatarákban, amiről sajnos nem rég kiderült, hogy a csontokba tett áttétet. Állapota eddig egész jónak volt mondható. Most azonban sajnos egyre rosszabb, 3 hónapja ágynak dőlt. Szinte egész nap csak fekszik. 10 kg-ot fogyott. Fájdalomcsilapító gyógyszert szed.

Az orvos szerint ez még a leggyengébb gyógyszer. A család hogyan tudna segíteni neki? Mit tegyünk?

Feltételezzük, hogy a csontáttétek miatt indítottak olyan kezelést is, amely a csontok további daganatos átépülését lassítja (biszfoszfonát kezelést), és késlelteti az úgynevezett „vázrendszeri események”, például törések, csigolyaösszeroppanások kialakulását. Ez a fajta kezelés a csontáttétekre hatva a fájdalmat is gyakran csökkenti és javítja a beteg mozgáskészségét.

A fogyás és az ágyhozkötöttség ugyanakkor előrehaladott betegségre utal. Arról nem írt, hogy vannak-e áttétek más szervrendszerekben is.

A fogyás miatt gyógytápszerek fogyasztását szokták megkezdeni, amelyet szakorvos (pl. onkológus) javaslata alapján tartósan a háziorvos is rendelhet. Bizonyos esetekben, például a tápszerek elégtelensége esetén, megasterol hatóanyagú készítmény (tabletta vagy szirup) is adható az onkológus döntése alapján, ezt a háziorvos nem tudja felírni.

Amennyiben fájdalmai vannak édesapjának, akkor a fájdalomcsillapító dózisát emelni kell, vagy más hatóanyagú, erősebb fájdalomcsillapítót kell adni! Amennyiben az, hogy édesapja ágyhoz kötötté vált, összefügg valamilyen jól körülírható csontterületre lokalizálódó fájdalommal, akkor az onkológus, ill. a sugárterapeuta döntése alapján a fájdalmas csontáttétes terület sugárkezelése is megkísérelhető, amitől az ott jelentkező fájdalmak néhány hét múlva bekövetkező csökkenése várható.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top