Csontáttétes prosztatarák (jelige: Fehérvár)

Nagyon megörültem, hogy rábukkantam erre az oldalra, ahol kérdezhetek és szakemberek válaszolnak. Apukámnak prosztatadaganatot diagnosztizáltak 2009 nyarán. Akkor elküldték izotópos vizsgálatra, ahol minimális aktivitást mutatott a felvétel. Azóta kap hormonkezelést (naponta tabletta és 3 havonta injekció). Akkor a PSA értéke 15 körül volt.

2010. augusztus elején elkezdett fájni a dereka. Arra gyanakodtunk, hogy meghúzta vagy vesegyulladás, ilyesmi. Végül augusztus végén az izotópos vizsgálat kimutatta a következőt:
Multiplex, fokozott osteoblast tevékenységgel járó pathologiás csontfolyamat. Met.ossei multiplex. Az előző (2009. szept.) vizsgálathoz viszonyítva az elváltozások novumként jelennek meg. Ami pontosan nem tudom mit jelent, de gondolom csontáttétet, hiszen kapott szeptember elején infúzióban Zometa nevű biszfoszfonátot. A PSA értéke 110 körül volt.

Amit még tudni kell: 77 éves, szívműtéten átesett kb. 10 éve (2 műbillentyű, pacemaker). Vérhígítót szed, magas vérnyomása van. Sajnos az urológusunk nem sok információt oszt meg velünk, ezért is fordulok Önökhöz. A következő kérdéseim lennének:

1.) Most havonta egyszer kap infúzióban Zometát, ami remélhetőleg segít. Hogyan lehet követni, monitorozni az állapot változását? Mennyi idő után kellene újabb izotópos vizsgálatra menni?
2.) Mik az esélyek, hogy a Zometa kezelés megállítja a csontok leépülését?
3.) A PSA érték megugrása azt jelenti számomra, hogy a daganat nem hormonérzékeny. Milyen alternatív gyógymódok állnak rendelkezésre a beteg állapotát figyelembe véve? Esetleg sugárkezelés? Vagy az nagyon megterheli a szervezetet?
4.) Az is felmerült bennem, hogy nem-e kellett volna előbb elcsípni ezt a fránya csontáttétet, esetleg egy korábbi izotópos felvétellel vagy PSA vizsgálattal? Vagy ez még időben van? Valahol az olvastam, hogy a csontáttét egyből jelez, ha baj van, ami augusztus elejétől kezdett el fájni.
5.) Székrekedése van, ami egyre kellemetlenebb. A végbélkúp segített, de talán nem kell állandóan hashajtót szednie mostantól? Van erre esély, hogy ez elmúlik?
6.) A havi egy infúzió vajon elég? Nem lehet, hogy meg kellene támogatni gyógyszeresen is valamilyen másfajta biszfoszfonáttal?
7.) Most egy újabb PSA vizsgalatra elküldte az orvos. Annak az eredménye ad valami támpontot?

A leletben a metasztázis jelenti az áttétet (met. ossei. multiplex = több csont áttétes folyamata). A novum azt jelenti, hogy újonnan jelentek meg ezek a halmozások a csontizotóp vizsgálaton az egy évvel ezelőtti vizsgálathoz képest.

Az édesapjának jelenleg adott infúziós kezelés célja az, hogy lassítsa a további csontáttétek kialakulását, illetve késleltesse az úgynevezett vázrendszeri események (pl. törések, csigolyák összeroppanása) bekövetkezését, hogy ezek szövődményei ne rontsák a beteg életminőségét. A levelében írt készítmény törzskönyvezési (engedélyezési) vizsgálatai során igazolták ezt az fajta előnyös hatást.

Nincs szigorú szabálya annak, hogy mikor kell csinálni kontroll csontizotóp vizsgálatot vagy csontröntgent: elsősorban a beteg panaszai tehetik indokolttá újabb vizsgálat végzését, s így esetleg olyan csontelváltozás igazolását, amelynél a fájdalom vagy a törésveszély miatt besugárzás alkalmazható.

A PSA érték emelkedése valóban a betegség aktivitásának növekedésére utal, illetve ez jelezhette a csontáttétek megjelenését. Amennyiben hormonkezelésre nem reagál jól a daganat, lehet adni citosztatikus kezelést is, de ezt akkor, ha csak csontáttétek ismertek, általában nem szokták még javasolni, inkább szervi áttétek (pl. máj, tüdő) esetén.

Az infúzióban adott biszfoszfonát készítmény adagolása és dózisa úgy került meghatározásra, hogy a lehető legnagyobb védőhatást gyakorolja a csontokra, s emellett tűrhetőek legyenek a kezelés esetleges mellékhatásai. Nincsenek olyan szakmai-tudományos adatok, amelyek kétféle biszfoszfonát együttes alkalmazását előnyösebbnek mutatnák.

A frissen elvégzett kontroll PSA vizsgálat a betegség aktivitásának követésére szolgál, mert további jelentős emelkedésénél esetleg szervi áttét kialakulásának lehetősége is felmerül, s ekkor további képalkotó vizsgálatokra lehet szükség ennek tisztázására.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák csontáttétek kezelése
Prosztatarák: műtét vagy sugár?

Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás
Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top