Csontáttétes prosztatarák? (jelige: Fontos kérdés)

Az lenne a kérdésem, hogy a nagypapám volt ma radiológiai vizsgálaton. És szeretném tudni, hogy mit jelent az, amit a papírra írtak, mivel csak jövőhétre kapott időpontot, és azt mondták, lehet áttétes. Előzőleg prosztata daganata volt, a rendelési információk közt szerepel, hogy „prostata rosszindulatú daganata.”

Tehát a szöveg:
Jobb V-VII. borda hátsó ívén régi törés nyoma. Egyebekben az ábrázolódott jobb oldali bordákon pathológiás csontszerkezet nem diff. A háti kyphosis fokozottabb, az L-lordosis csökkent. Th. XII. csigolyatest magassága ventral felé ék alakban kétharmadára csökkent, egyebekben a corpusok jelentősen nem laposabbak. Az első Th. szakaszon a rések jelentősen L.OV.-S.I. között a rések csaknem teljesen beszűkültek, itt a zárólemezek egyenetlenek, scleroticusak. Ventralisan a thoracilis szakaszon kifejezett szalagmeszesedés van. Lumbálisan durva csőrképződés és szalagmeszesedés látszik. Az alsó Th. szakaszon, valamint lumbalisan a jobb lat. peremszéleken kapocsképződésen, a bal lat. peremszéleken csőrképződések láthatók. Pediculusok követhetők. A kisízületekben arthrosis jelei.

Kifejezett degeneratív elváltozások a Th. és L. gerincen. Egyértelmű met. ossei nem diff.

A lelet lényegében azt írja le, hogy a vizsgált csontokon (bordákon, háti-ágyéki, keresztcsonti csigolyákon, a medencecsonton) nem ábrázolódik csontáttétre jellemző röntgen eltérés (met ossei nem diff., azaz ossealis metastasis nem differenciálható), csak degeneratív, vagyis „kopásos” elváltozások, meszesedések, izületi gyulladás. Ez alapján tehát vélhetően nincs nagyapjának csontáttéte.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top