Csontáttétes prosztatarák (jelige: urológus)

Férjem 2009. évtől folyamatosan urológushoz jár. Abban az évben az infarktus miatti kontrollnál, melyre három éve folyamatosan jár, a vizelet véres volt, ezért küldték az urológus szakorvoshoz. Bárcsak ne történt volna!

Az urológus kezelőorvos folyamatosan a vesekővel foglalkozott. Egy lézeres vesekő-eltávolítást követően (2010. október – ekkor a PSA 0,8 volt) az uréter elzáródott, melyre tágítás céljából felhelyezésre került 2011. januárban pár hétre egy cső. Ezt követően februárban nagyműtétet (vese) hajtottak végre és az uréterből kivettek egy szakaszt. Ezt követően továbbra is a kőeltávolítással foglalkozott (kőzúzással) eredménytelenül, mivel a kövek mindkét oldalon továbbra is jelen voltak. Érdekes módon a 2011. novemberben vizsgált PSA 10,11 eredményre szökött, melyet követően 2012. év januárjában szövettani vizsgálatra került sor, melynek eredményét 2012. február 20-án kaptuk meg.

Egy héten belül csontszintigráfia és CT, eredmény áttéteket mutat. Megérzésem szerint a vesekőre történő fókuszálással a prosztataproblémára egyáltalán nem figyelt a kezelőorvos. Több soron is úgy érzem, orvosi műtéti műhiba okozta a sok problémát. A vesekőműtét hogyan okozhatott elzáródást?

A három év alatt számtalan prosztatavizsgálat történt és a diagnózisa az orvosnak: kornak megfelelő prosztatanagyobbodás.

A férjem teljes kortörténetét el tudom e-mailen küldeni csatolással, de most az érdekel, hogy a mai állás szerint mire számíthatok a metasztázist illetően, mivel sok helyen van áttét (gerinc, borda, váll, koponya?).

A férjem a létező minden megoldást elkövet akarattal, tettel, aggyal, gyógyszerekkel, zöldségekkel, vitaminokkal, gyógynövényekkel, vízzel, táplálékkiegészítővel (zyflamend), pszichológussal a gyógyulásért.

Teljes kórtörténetet nem áll módunkban fogadni és kiértékelni, dokumentumokat nem fogadunk. Felvetett kérdéseire azonban igyekszünk megfelelni.

A húgyvezetéket (urétert) elzárhatja egy kis kő, esetleg nagyobb kőből származó törmelék. A gesztenye vagy megnagyobbodott állapotában zölddiónyi prosztatában megbújhat kicsiny daganatos góc, ami tapintással nem észlelhető. Mivel a PSA érték normális volt, nem merült fel a gyanúja annak, hogy a prosztatában rosszindulatú folyamat alakult volna ki, egészen a most novemberben észlelt magasabb PSA (prosztata specifikus antigén) értékig.

A csontáttétet adó prosztatarák kezelésére elsősorban hormonális kezelést szoktak indítani, ami visszaszorítja a tesztoszteron szintet, s ezzel párhuzamosan gátolja, lassítja az áttétes prosztatadaganatos folyamat előrehaladását, rosszabbodását.

A csontáttétek miatt nagy valószínűséggel biszfoszfonát tartalmú kezelést fognak javasolni, ami nem citosztatikum, hanem egy olyan készítmény, amely a csontok anyagcseréjére hatva lassítja a további áttétképződést, stabilizálja a daganatosan érintett csontokat, igazoltan késlelteti az úgynevezett vázrendszeri eseményeket, amelyek közé tartozhat például a hosszú csontok törése vagy a csigolyák összeroppanása. Prosztatarák esetében ezekkel a készítményekkel akár évekre is stabilizálható a daganatos folyamat, s esetleges rosszabbodás esetén lehetőség van citosztatikus kezelés alkalmazására is a későbbiekben.

Amikor egy beteg, egy család szembekerül egy áttétes betegséggel, ez nagy pszichés terhelést, szorongást jelent legtöbbször számukra, s valóban segíthet abban a pszichológus, hogy a betegség tudata ne tudja eluralni a nappalok és éjszakák minden gondolatát.

A daganatos betegséget leginkább a „klasszikus” gyógyszerekkel, onkológiai kezelési módokkal lehet befolyásolni. Sajnos ebben a betegségben sem vizsgálták részletesen a különböző gyógynövények, gombák, vizek, táplálékkiegészítők hatását azok gyártói, illetve forgalmazói, így nincs arra orvosilag elfogadható bizonyíték, hogy képesek-e érdemben lassítani a daganatos folyamat terjedését (progresszióját).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Csontáttétek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes prosztatarák, PSA
Prosztatarák kezelés megválasztása
Prosztatarák, gleason 4+5
Prosztatarák csontáttét 50 előtt
Prosztatarák csontáttéttel, gyomorban és tüdőn
Prosztata adenocarcinoma kilátások
Korai csontáttét prosztatarákban
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top