Csontáttétes prosztatarák, PSA kontrollok

Értem a mondatokat, de nem értem az érdemi részleteket. A PSA mérési eredménye x ng/mL. Ha ezt az egyik labor méri vagy másik, a tudományban illik egyformán értékelni! Az egyik intézetben mért PSA=64 ng/mL nem lehet a másikban 102 ng/mL. Ez nem függhet a mérési módszertől! Eddig ezt tanultam az egyetemen. Meglepne, ha az orvoslás terén ez másképp lenne…

Egyébként a magánintézetben mérték a 102 ng/mL-t, egy héttel a máshol mért 64-es érték után. Igaz, mikor ezt a kezelő orvosnak megmutattam, nem átallotta azt mondani, hogy az ugyanannyi! Mintha az orvosi matematikában a számsor így hangzana: 1, 2 3, sok. Tohuvabohu…

A kiváló protokollok és a sugarazás eredménye azóta előállt. A csontszcintigráfia eredménye: komplex csont met. szanaszét a bordákban és a gerincoszlopon! Köszönöm szépen, OEP, köszönöm szépen sugárkezelés, köszönöm szépen sugárzás-után-nem-mérünk-protokoll. (Mert akkor esetleg túl hamar kiderül, hogy sikerült szétdurrantanunk a prosztata helyén korábban kitapintott terimét és felébresztenünk az oroszlánt!)

Ráadásul a pozitív csontscan után nem tartották szükségesnek az elrendelt MRI elvégzését (a nyirokáttétek kizárására tervezték PSA 64 miatt), mondván: megvan a magas érték oka. És ha nem csak a csontba sikerült elsugarazni a kis daganatos sejteket, hanem a nyirokcsomókba is? Az már mindegy???

Eh. Igazán nem tudom, mire megy ki a játék. Csak úgy érzem, valójában az én bőrömre…

Köszönöm válaszát és igazából nem tudom, mit lehet a fentiekre mondani. Ma azt hallottam, érdemes külföldön (Angliában) kérni terápiás javaslatot kiküldött vérminta alapján. Amivel persze van egy nagy baj: utána a hazai átkozott protokoll nem teszi lehetővé az egyedi terápia alkalmazását!

Azt már előző levelünkben is említettük, hogy az esetlegesen különböző módszerekkel mért laboreredmények (köztük a tumormarker eredmények), nem hasonlíthatók össze közvetlenül, egy az egyben egymással. Az orvos, amikor a két értéket látta, valószínűleg arra gondolt, amikor azt mondta, hogy ugyanannyi, hogy a normál felső határértéknek többszörösére emelkedett a PSA tumormarker, és a két érték között nincs olyan jellegű különbség, ami befolyásolná az aktuálisan javasolható kezelést (nincs közvetlen terápiás következménye).
A tumormarker eredményeknél általában a változásokat igyekeznek az onkológusok figyelembe venni, azonos laborban, azonos módszerrel mért értékeket követve.
Nem a sugárkezelés („szétsugarazás”) szórta szét a daganatot a csontokban, ez a kijelentés nem értelmezhető orvosilag. A besugárzás adott pontra történő dózisleadás, ez nem tud onnan „szerteszét” sugarazni. Sokkal inkább az a helyzet állhatott fenn, hogy a sugárkezelés előtti tumormarker emelkedésében már az akkor még fel nem fedezett csontáttétek is szerepet játszottak.
A környéki nyirokcsomók daganatos érintettsége korábbi stádiumot jelent, mint a csontáttétek megjelenése, mert amíg a környéki nyirokcsomók érintettek, addig lehet egy regionális folyamatról szó, de ha már az eredetitől távoli szervekben, csontokban is ott vannak a daganatsejtek, akkor a betegség már a teljes szervezetet érinti. Onkológiai szempontból, illetve a további kezelés meghatározásához tehát nem sok információt adna az, hogy jelenleg a prosztata környéki nyirokcsomók megnagyobbodtak-e, s valószínűsíthető-e bennük daganatos szóródás.
Ismert, hogy a különböző fejlettségű-gazdagságú országokban van némi különbség az általános kezelési gyakorlat között, s ezért is van szükség szakmai és finanszírozási protokollokra, hogy egy adott országon belül az egészségügy rendelkezésére álló források az állampolgárok számára egyformán lehessenek hozzáférhetőek. Nagy általánosságban terápiás javaslatot ott érdemes kérni, ahol a beteg a kezelést is szeretné kapni, igaz ez külföldi konzíliumra ugyanúgy, mint az eredeti véleményt és javaslatot kiadó onkológiai centrumtól eltérő onkológiai centrumban, más onkológusnál kért úgynevezett másodvéleményre. Ha külföldi konzíliumról van szó, tudni kell, hogy minden országban függ az alkalmazható kezelés attól, hogy mit finanszíroz az ottani általános biztosító, illetve milyen kiegészítő biztosítása vagy a kezelést megfizetési lehetősége van a külföldi állampolgárnak.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák

Rák és szexuális élet férfiaknál
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek


Előzmény:
Prosztatarák, PSA kontrollok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatadaganat, műtét és erekció
Csontfájdalom prosztataáttétnél
Csontáttétes rák progressziója
Prosztatarák áttét a csigolyán
Prosztatadaganat: jóindulatú vagy rosszindulatú?
Prosztata, MR vizsgálat
Prosztatarák, derékmelegítő
Prosztatadaganat, félelem a műtéttől
Csontáttétes prosztatarák, PSA
Prosztatarák kezelés megválasztása
Prosztatarák, gleason 4+5
Prosztatarák csontáttét 50 előtt
Prosztatarák csontáttéttel, gyomorban és tüdőn
Prosztata adenocarcinoma kilátások
Korai csontáttét prosztatarákban
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top