Csontáttétes tüdőrák esélye (jelige: édesanyámért)

Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyámat tavaly műtötték tüdődaganattal, ami jól sikerült, megkapta a kezeléseket, úgy tűnt, teljesen rendben van. A műtét augusztusban történt, ám idén februárban az orvosok közölték, hogy a fején kijött púp egy rosszindulatú daganat, ami áttétes (csontáttét).

A kérdésem az lenne, megállítható a folyamat vagy sem? Úgy hallottam, ha megállítható, gyógyszeres kezelést is kaphat, igaz nem olcsó, de életben tarthatja?! Az orvosok 2 hónapot adtak neki, de mi nem adjuk fel!

A tüdőrák gyakran ad csontáttétet (csontáttéteket), de gyakoriak a bőrbe adott lágyrész áttétek is. Mindkettő megjelenése azt jelenti, hogy rendszerbetegségről (szisztémás, potenciálisan az egész testet érintő betegségről) van szó, amely miatt kemoterápiás kezelést szokak indítani annak érdekében, hogy lassítsák a betegség lefolyását.

Arról nem számol be, hogy találtak-e máshol is áttéteket (például májban, tüdőben, agyszövetben). Áttétes esetben kemoterápiás kezelésre van lehetőség, s bizonyos esetekben, bizonyos szövettani típusoknál (úgynevezett nem-kissejtes tüdőráknál) ma már van lehetőség arra, hogy egy eredménytelen kemoterápiát követően a következő kemoterápiát úgynevezett célzott terápiával (target terápiával) egészítsék ki, egy erlotinib hatóanyagú gyógyszerrel. Ez utóbbi finanszírozása (a kezelés biztosítása) úgynevezett egyedi méltányossági kérelem beadását, majd annak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár általi kedvező elbírálását követően lehetséges.

Visszatérve arra a helyzetre, hogy az Ön hozzátartozójánál esetlegesen a csont áttétes folyamatáról van szó – ekkor általában tablettás vagy injekciós formában biszfoszfonát kezelést is indítanak, amely lassítja a további áttétek kialakulását, illetve késlelteti az úgynevezett „vázrendszeri események”, például törések, csigolya-összeroppanás kialakulását. 

Amennyiben az áttétes folyamat fájdalmat is okoz, a beteg panaszainak megfelelő, hatékony fájlalomcsillapítás jelentősen javíthatja a beteg életminőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Daganatok jellemzői, stádiumváltozások
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák gyógyszere
Újra növekszik a daganat?
Áttétes tüdőrák, állandó hányás
Csontáttétes tüdőrák
Tüdőrákban időt nyerni
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Csontáttétek ellátása
Elkeseredett tüdőrákos nő

Top