Csontizotóp lelet: kimutathatatlan metasztázis

Csontizotóp leletem szó szerint: „Kontroll teljestest csontszcintigráfiás felvételeken met.-re utaló körülírt elváltozást kimutatni nem tudtunk.” Vagyis nem azt írják, hogy met. nem látható vagy nincs, hanem hogy kimutatni nem tudták. Mi a véleményük, ez egy negatív lelet, csak a megfogalmazás nem egyértelmű? Van okom aggódni?

A lelet negatív leletnek tekinthető. Az orvos, aki a csontizotóp vizsgálatra irányította az egyéb rendelkezésre álló leletekkel együtt, azokat is figyelembe véve fogja értékelni az eredményt. A csontizotóp-vizsgálat a csontáttétek vonatkozásában elég érzékeny vizsgálat, hamarabb jelez általában elváltozást, mint a csontröntgen, de halmozás esetén az érintett csontterületről meg szokták csinálni a célzott csontröntgen vizsgálatot is, mert ez pedig pontosabban megmutatja, hogy milyen szerkezeti (morfológiai) átépülés van az adott helyen, van-e olyan csontállomány-felszívódás (kirágottság, kiritkulás), amely miatt törés veszélye áll fenn, s a röntgen kimutathat az áttétnél kialakult törést is.

A megfogalmazást illetően azt kell tudnia, hogy minden diagnosztikus vizsgálatnak van „érzékenysége”, vagyis hogy például mekkora elváltozást tud kimutatni. A csontizotóp esetében is egy kis daganattömegű elváltozás, mondjuk egy gombostűfejnyi daganat nem ábrázolódik még akkor sem, ha több százezer vagy millió ráksejt van is benne. Ezért nem írhatja a vizsgáló, hogy nincs áttét, csak arról nyilatkozhat, hogy az alkalmazott diagnosztikus vizsgálattal „metasztázisra utaló elváltozást kimutatni nem tud.”

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttét a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Pathológiás dúsulás a csontokban
Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen
Hatástalan fájdalomcsillapítás

Top