Csontizotóp vizsgálat menete

Szeretném megkérdezni, hogyan csinálják a csontizotóp vizsgálatot?

A csont anyagcseréje bizonyos betegségekben, például daganatok, fertőzések, törések esetén megváltozik, gyorsul vagy éppen lassul. A megváltozott anyagcseréjű területre az izotóppal jelölt anyagok is ennek megfelelően – kisebb vagy nagyobb mértékben – épülnek be. A vizsgálattal ezeknek a területeknek a feltérképezése folyik.

A csontizotóp vizsgálat (más néven csontszcintigráfia vagy csontscan) azt a folyamatot érzékeli a csontokban, hogy gyorsul vagy lassul a csont anyagcseréje. Például fertőzések, daganatok következtében az anyagcsere gyorsul, s ezeken a helyeken a vizsgálat során beadott izotóp felhalmozódik. Ezen diagnosztikus vizsgálat során intravénásan izotópot adnak be a beteg vénájába. Ez általában technecium izotóp (99Tc).

A vizsgálat miatt nem kell éhgyomorra maradni, és be lehet venni a szokásos gyógyszereket is. Általában azt kérik, hogy a beteg vigyen magával egy liternyi folyadékot, amelyet az izotóp beadása után kell elfogyasztania annak érdekében, hogy a szervezetben jól szétterüljön az izotóppal jelzett vizsgálati anyag. Magát a vizsgálatot az izotóp beadása után 2-3 órával szokták általában elvégezni. Ekkor a beteg testét egy lassan mozgó gamma-kamera pásztázza, amely a testből jövő gamma sugárzásokat fogja fel. Az így felfogott jeleket általában számítógépbe továbbítják, s ez rajzolja ki a csont izotópképét, amit a legtöbb helyen odatűznek a lelethez.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Daganatok a gerincben
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Térítéses csontizotóp vizsgálat
MR, majd csontizotóp utáni lelet: csontáttét?
Gyógyítható a csontáttét?
Csontizotóp vizsgálat: visszatért a tumor?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom

Top