Csontizotóp vizsgálat: visszatért a tumor?

Nagymamám 80 éven felüli, 8 éve átesett egy emlőtumor eltávolító tűtéten a bal mellén. Azóta folyamatosan jár a kiszabott szűrővizsgálatokra, ezidáig szerencsére semmi jelet sem találtak arra, hogy visszatért volna a rák.

Néhány hónapja viszont elviselhetetlen csípőtájéki fájdalomra panaszkodik, reumatológián fizikoterápiát kapott, röntgen és csontizotóp vizsgálatokra vitték. A zárójelentésen ez áll: A vázrendszerről készített izotóp felvételeken pathológiás dúsulás látható a jobb vállízületben, a lumbális V. csigolya két oldalán, a jobb SI ízület alsó felében és a bal SI ízület alsó harmadában. Met. lehetséges. Az epikrízisben megismétlik a detektált elváltozást, amit kiegészítenek azzal, hogy célzott analóg röntgen felvételen a jelzett helyeken degeneratív elváltozások ábrázolódnak.

A zárójelentést látva a háziorvosunk kijelentette, hogy nagymamámnak visszatért a tumora, és áttétes, azonban erről a kórházban minket senki sem értesített. Igaza van ebben, vagy csak ismételten tévedett (sajnos nem először)?

A csontizotóp vizsgálati eredményt leletező orvos úgy véleményezte, hogy lehetséges, hogy metastasisok (met.), azaz áttétek vannak a csontrendszerben és ez okozza a több területen megjelent izotóphalmozást.

A csontizotóp vizsgálat már akkor is utalhat daganatra, amikor a röntgen még nem mutatja azt, hogy a csontrendszeren áttét alakult volna ki. Az elváltozást ugyanakkor okozhatják degeneratív eltérések, vagyis az idős életkorral párhuzamosan a vázrendszerben megjelenő „kopásos” eltérések is. Kérdés, hogy az elmúlt években történt-e nagymamájánál csontizotóp vizsgálat, és ahhoz képest van-e változás (jelentek-e meg újabb dúsító gócok) a felvételen.

Áttét esetén biszfoszfonát tartalmú kezelést (tablettát, infúziót) szoktak indítani, ami lassítja a csontszerkezet további átépülését, és késlelteti az úgynevezett vázrendszeri események (törések, összeroppanások) kialakulását.

Azt, hogy pontosan mint gondoltak a kórházban, a nagymamáját kezelő orvossal tudják érdemben megbeszélni, ahol a legközelebbi hozzátartozót (vagy azt, akit nagymamája megnevezett, hogy fel lehet világosítani a betegségéről) tájékoztatni fogják a jelen helyzetről.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top