Csontrák, csípőprotézis (jelige: zsanna)

Édesanyámnál 2002-ben áttételes csontrákot diagnosztizáltak a jobb csípőjében. Megkapta az ekkor szükséges kezeléseket (sugár, chemo). 2 éve kapta azt a tájékoztatást, hogy a sejtek már nem pusztulnak, tehát tünetmentes. De mivel a csípőjében egy terület teljesen elmeszesedett (a gyógyszereknek köszönhetően), csípőprotézis beültetését javasolták. Erre tavaly novemberben kellett volna, hogy sor kerüljön. Mivel a kórház vérhiányra panaszkodott, kétszer is elhalasztották a műtétet.

Március 26-án az onkológián tudatták édesanyámmal, hogy megint pusztulnak a sejtek a csípőjében (azt hiszem asepticus necrosis volt a papíron), és a tumormarker is 35 volt az elfogadható 22 helyett. Ekkor az onkológus azt mondta édesanyámnak, hogy ha megműtötték volna, ez elkerülhető lett volna, és azonnal feküdjön be az ortopédiára a csípőprotézis beültetésére. Ez meg is történt. Az lenne a kérdésem, hogy egyrészt tényleg megelőzhető lett volna-e, illetve hogy (amint én értettem a papírokból, megint rákos) műthető-e egyáltalán, hiszen azt hallottam, hogy aki rákos, nem szabad műteni, mert ha oxigén éri a sejteket, már menthetetlen lesz. Mindenképpen szeretnék választ kapni, mert nem értem, hogy mi is történik most?

Leveléből nem derül ki, hogy milyen elsődleges daganatban szenved az édesanyja, azaz milyen daganat adja az áttéteket a csontba. Összességében leveléből számunkra is nehezen bogozható ki, hogy mi zajlik pontosan? Nem egyértelmű, hogy milyen tumormarkerről van szó? Csontáttétről vagy csontnekrózisról (elhalásról) van-e szó? Ezért mindezeket a kérdéseket érdemes lenne azzal a kezelőorvossal tisztázni, akihez az édesanyja befeküdt a csípőműtétre, vagy az onkológussal, aki rendszeresen ellenőrzi édesanyját, és most ismét a műtétre irányította.

A rákos embereket is sokszor megműtik, akár azért, hogy a rákos szöveteket vagy az áttéteket eltávolítsák, akár más okból (pl. csonttörések, vakbélműtét stb.). Az csak hiedelem, hogy ha oxigén éri a sejteket, menthetetlen lesz a beteg. Az oxigénnek fontos szerepe van a sejtek működésében, ám ennek ebben a formában, azaz az operációkkal összefüggésben semmi alapja nincs.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttét a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontizotóp lelet: kimutathatatlan metasztázis – 2
Csontizotóp lelet: kimutathatatlan metasztázis
Pathológiás dúsulás a csontokban
Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen
Hatástalan fájdalomcsillapítás

Top