Csontrák, csontdaganat? (jelige: félelem)

Csak az igazat szeretném megtudni, a leletem a következő. Még nem voltam orvosnál, mert friss a dolog, de utánaolvastam és tudni szeretném mi a bajom. Lelet: a csontscintigraphiás ás SPECT felvételeken kórosan fokozott aktivitásfelvétel látható a bal humeruson az epiphysis és diaphisys határán. A háti és lumbális gerinc aktivitás felvétele fokozott. A SPECT felvételeken a lumbális csigolyatestek érintettek. A váll, könyök, csipő, térd, és bokaízületek aktivitásfelvétele mérsékelten fokozott inhomogén.

Vélemény: kórosan fokozott osteoblast tevékenység jelei a fenti helyeken, a humeruson látható elváltozások csontinfarktusnak megfelelnek, de lehet egyéb primer csontfolyamat is. A többi elváltozás nagy valószínűséggel degenerativ eredetű.

Kérem írja meg, hogy most daganatom van-e valahol, amit nem tudni hol van, vagy már olyan stádiumba van, hogy nagy a baj?

A vélemény szerint a csontok többségén nagy valószínűséggel degeneratív (vagyis „reumás”, kopásos, az ízületek korosodásával kapcsolatos) elváltozások vannak.

A humerus a felkarcsont, ott, illetve a bal alkarcsonton írnak le kórosan fokozott aktivitás-felvételt. Az osteoblastok azok a csontban lévő sejtek, amelyek a csontképzésben játszanak szerepet. A vélemény szerint a bal felkarcsonton látható elváltozás lehet csontinfarktus (valami okból a csont elhalt), de felvetik elsődleges csontdaganat eshetőségét is.

Azt, hogy valakinek rosszindulatú daganata van-e, szövettani vizsgálat alapján lehet kimondani. Ugyanakkor egyetlen lelet önmagában nem értelmezhető, a beteg kórelőzményének, panaszainak, fizikális vizsgálatának és egyéb leleteinek ismerete nélkül. Az Ön jelen lelete miatt további kivizsgálás lesz előreláthatóan szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontdaganat 30 évesen
Jóindulatú csontdaganat, MR
Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Csontrák, csípőprotézis
Pathológiás dúsulás a csontokban
Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Csontvizsgálat menete
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen

Top