Csontscintigraphia emlőrák után

Édesanyámnak 5 éve diagnosztizáltak a mellében rosszindulatú daganatot, melyet műtéttel sikeresen eltávolítottak, azóta minden évben járunk csontizotóp vizsgálatra és minden évben egyre több dolgot sorolnak fel a leletben, már nem igazodunk el rajta. Kérem segítsen értelmezni.

Lelet: a csontscintigráphiás felvételeken fokozott aktivitásfelvétel látható a háti VII.-XII. és a lumbális I.-III. csigolyákon, valamint az orrcsontoknak megfelelően. A váll-, csukló-, csípő-, és térdízületekben mérs. fokozott, inhomogén aktivitásfelvétel látható. A SPECT felvételek a lumbális III-V. csigolyatestek, illetve a I-III. tövisnyúlványok aktivitásfelvétele mérs. fokozott. A Th. X. illetve XII. csigolyatesten kis körülírt területen intenzív, aktivitásfelvétel látható.

Vélemény: csontmetastasisra jellemző elváltozás nem ábrázolódott. A fenti eltérések degeneratív eredetűek.

Azt értem, hogy degeneratív eredetűek, de mégis kérem magyarázzák el, hogy a leletben leírt dolgok józan parasztésszel is megérthető legyenek, mert ez így elég ijesztő. Voltunk már reumatológusnál is, de azonkívül, hogy 2 éven keresztül teletömte mindenféle gyógyszerrel édesanyámat, nem csinált semmit. Hiába mondta édesanyám, hogy fáj, azt mondta ez a korral jár. Elég durva lenne, ha így kéne az embernek leélni az életét. Édesanyám még csak 55 éves, nem 90!

A lumbális csigolyák az ágyéki gerinccsigolyák (amelyek a keresztcsont feletti gerincszakaszban helyezkednek el, vagyis az ember „derekában”). A tövisnyúlványok a csigolyatestből kinyúló csonttövisek. A ThX és XII csigolyateste a X-es és XII-es háti (thoracalis) csigolyák, amelyek a háti gerinc alsó szakaszán találhatóak (az ágyéki csigolyák felett). Az összefoglaló vélemény szerint a felvételen nem látnak csontáttétre jellemző elváltozást.

A csontízületi betegségek különböző életkorban kezdődnek, s a népesség jelentős részében okoznak csekélyebb vagy súlyosabb panaszokat, fájdalmakat, ízületi elváltozásokat. Az, hogy édesanyjánál a csontizotóp egyre több degeneratív elváltozást ír le, azt is jelenti, hogy évről-évre rosszabbodnak ezek az elváltozások nála, melyek legtöbbször valóban a korral járnak. Az ezekkel az elváltozásokkal összefüggő fájdalmakra, tünetekre nem szteroid gyulladásgátlókat, fájdalomcsillapítókat, ritkábban szteroid készítményeket alkalmaznak, hogy ebben a nem gyógyítható kórképben (amit a degeneratív csonteltérések jelentenek), mérsékeljék a beteg panaszait, javítsák mozgáskészségét.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Daganatok a gerincben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontizotóp vizsgálat menete
Térítéses csontizotóp vizsgálat
MR, majd csontizotóp utáni lelet: csontáttét?
Gyógyítható a csontáttét?
Csontizotóp vizsgálat: visszatért a tumor?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom

Top