Csontvizsgálat menete

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a csontvelővizsgálatnak mi a menete? Édesanyámat október végén műtötték emlődaganattal (emlőből csomót vettek ki, majd eltávolították a hónalji nyirokmirigyeket), a kemoterápia most kezdődik el. Az orvosa tájékoztatott, hogy a gyomrában és a veséjében nem találtak áttétet, de a csontvelő vizsgálata elmaradt, jövő héten végzik el. Mi ennek a menete és mire számíthatunk?

A csontvelő vizsgálata során a szegycsontból úgynevezett sternumpunkcióval szívnak le csontvelőt, vagy a csípőlapátból vesznek ki egy csonthengert egy speciális eszközzel, majd az abban lévő csontvelőt vizsgálják mikroszkóp alatt. Ez utóbbi vizsgálatra általában helyi érzéstelenítésben kerül sor és általában rosszindulatú hematológiai (vérképzőrendszeri) betegségek vagy azok gyanúja esetén végzik el a vizsgálatot.

Nem biztos, hogy onkológusa ilyen vizsgálatra gondolt, lehet, hogy csontizotóp (más néven csontszcintigráfia vagy csont-scan) vizsgálatot terveznek édesanyjánál. Ekkor intravénásan beadott, gyorsan lebomló izotópanyag segítségével ábrázolják a csontrendszert, amelyben ilyen módon a kóros folyamatok – például a daganatos csontáttét vagy az úgynevezett degeneratív reumatológiai eltérések – izotóphalmozás formájában láthatóvá válhatnak.

Ez utóbbi vizsgálatra nem kell éhgyomorra menni, az izotóp intravénás beadása utáni órában sok folyadékot kell fogyasztani, hogy a beadott jelölőanyag szétterüljön a szervezetben. Ezt követően néhány óra elteltével készítik a felvételeket egy gammakamera segítségével.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek

Top