CT, gócok a tüdőben (jelige: Astoria)

A múlt héten volt CT vizsgálat, ma kaptuk meg az eredményt. Sajnos csak papíron tájékozódunk róla, de nem igazán értjük. Intrapulmonalisan az egészen apró 3-5 mm-es gócok mellett, jobb oldalon a középső lebenyben egy 25 mm legnagyobb átmérőjű lapos, a mellkasfali pleurával összefüggő góc jelent meg. Ugyancsak jobb oldalon az S/10-ben egy lapos a mellkasfali pleurával összefüggő 55 mm legnagyobb átmérőjű lágyrész góc mutatható ki. Jobb oldalon dorsalisan max. 5 mm vastagságú pleurális folyadék jelent meg.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen alapbetegség miatt készült a CT vizsgálat. Abból, hogy gócok megjelenését írják le, azt feltételezzük, hogy korábbi CT lelethez hasonlították a jelenlegi képeket az értékelés során. Amennyiben a betegnél igazolt rosszindulatú betegség áll fenn, akkor nagy valószínűséggel itt többszörös tüdőáttétek (metasztázisok) kerültek leírásra, amelyek közül kettő nagyobb összefügg a pleurával, vagyis a mellhártyával.

A pleurális folyadék a mellhártya két lemeze között felszaporodó folyadék. A mellhártya (pleura) egyik lemeze a tüdőt burkolja be, a másik lemez a csontos-izmos-porcos mellkasfal belső részére tapad. A két lemez között vákuum van normális esetben, ez segít kifeszítve tartani a tüdőt, s így a tág léghólyagokban biztosítani a gázcserét, a légzést. A mellkasi folyadékot jobb oldalon, a háti területen (dorsalisan) írták le, jelenleg nem túl nagy mennyiségben.

Amennyiben ismert rosszindulatú betegség áll fenn, akkor ez a lelet a korábbiakhoz képest progressziót, vagyis a betegség előrehaladását, progrediálását, rosszabbodását jelenti, mivel korábban nem látott, új gócok jelentek meg. Azt, hogy milyen teendők vannak/lehetnek ebben az esetben, a kórelőzményt és a beteg leleteit részleteiben ismerő kezelőorvossal lehet átbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Top