CT kontroll gyakorisága (jelige: Annamária)

A kérdésem az lenne, hogy a protokoll szerint milyen időközönként szükséges a kontroll CT vizsgálat 1 év után?

Áttétes betegeknél a kemoterápia hatékonyságának követésére akár 2-3 havonta is szükségessé válhat a CT vizsgálatok ismétlése.

Feltételezzük, hogy az „1 év után” arra utal, hogy Önnnél daganatmentes állapotban történnek kontrollvizsgálatok annak érdekében, hogy a betegség esetleges kiújulását még időben lehessen észlelni. A CT vizsgálatok gyakorisága ilyen daganatmentes állapotban is függ az alapbetegségtől (emlőrák, tüdőrák, vastagbélrák, stb.), függ az induló szövettani jellemzőktől, a betegség kiújulási/áttétképzési hajlamától, de függ attól is, hogy a korábbi CT vizsgálatokon volt-e valamilyen olyan gyanús elváltozás, amelynek a képalkotó vizsgálatokkal való követését az onkológus fontosnak tartja.

Elképzelhető olyan is, hogy bár abban maradnak egy viziten az orvossal, hogy a következő CT egy év múlva esedékes, de közben olyan laboreredményekre derül fény, mondjuk egy 3 hónappal későbbi kontrollon, ami felveti a kiújulás lehetőségét (pl. tumormarker emelkedés vagy a májenzimek hirtelen emelkedése, stb.), ezáltal módosíthatja az előzetesen elképzelt protokollt, s indokolja, hogy ismét CT vizsgálat történjen.

Kapcsolódó cikkek:
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kontroll és CT
Kontrollvizsgálatok műtét után
CT kontroll előtt

Top