CT leletek értelmezése – pajzsmirigyrák?

A CT leleteim értelmezéséhez szeretném a segítségüket kérni.

Jobb oldalon a 8. segmentumban subpleuralisan egy 5 mm-es kerek, lágyrész góc figyelhető meg. A mediastinumban, ill. a bal hilusban megnagyobbodott nyirokcsomók nem figyelhetők meg. A jobb hilusban egy 8 mm-es lymphoglandula van. A felső mediastinumban a tracheától balra, a tracheat comprimalo, ill. kifejezetten dislocalo több gócúnak tünő elváltozás figyelhető meg. Az elváltozás az oesophagust is kifejezetten jobbra dislocalja, comprimalja, a zsírléc egyértelműen nem különíthető el.

A sternosclavicularis ízület magasságában, a kp. vonalban egy 35 mm legnagyobb átmérőjű meszesedést is tartalmazó, lágyrész denzitású, kontrasztanyagot intenzíven halmozó, jól határolt képlet figyelhető meg. Ettől dorsalisabban, valamint caudalisabban 36 mm-es szintén kifejezett, inhomogén kontraszthalmozású jól határolt terime van, ebben azonban csak elvétve látható apró meszesedés.

Mélyen retrosternalisan, a két véna brachiocephalica közötti térben 18 mm-es meszes hasonló szerkezetű góc van. Az elváltozás beterjed a mediastinumba, ott azonban már egyértelmű térfoglaló hatást nem mutat. A ventralisabban lévő elváltozás a bal pajzsmirigy lebenyt megnyomja, attól élesen nem különül el, a PM lebeny alsó pólusával összefüggni látszik. A jobb pajzsmirigy lebeny megnagyobbodott állományában 23 mm legnagyobb átmérőjű hypodenzebb terime figyelhető meg.

A jobb csípőlapátban szabálytalan alakú, 20 mm nagyságú, széli meszesedést tartalmazó cystosus képlet van.

Ezek a CT leletek utalhatnak-e pajzsmirigyrákra? Az év eleje óta a jobb hónalj tájékon rövid szúró fájdalmat érzek 1-2 naponként egyszer. Összefüggésben lehet-e ez a jobb oldalon talált 5 mm-es lágyrész góccal? Lehet-e ez áttét? Mi a teendő a jobb csípőlapátban talált elváltozással?

A CT leírás szerint a tüdő 8. szegmentumban, a mellhártya alatt (szubpleurálisan) látható egy kerek góc. A mediasztinum a gátorüreg, vagyis az a terület, ami a két tüdőfél között helyezkedik el, s többek között benne van a szív, a nagyerek, áthalad itt a nyelőcső, a légcső, mely utóbbi itt ágazódik el jobb és bal főhörgőre, és lép be a tüdőkapukban a tüdőkbe, s oszlik ágakra. A mediasztinumban normálisan is előfordulnak nyirokcsomók, itt egy, a szokásosnál kissé (de nem jelentősen) nagyobb nyirokcsomót írnak le (lymphpglandula), amely 8 mm-es.

A mediastinum felső részében egy, a légcsövet összenyomó (komprimáló), és normál helyzetéből eltoló (diszlokáló) képletet írnak le, amely a nyelőcsövet (oesophagust) is jobbra eltolja (diszlokálja), s a nyelőcsövet is összenyomja (komprimálja).

A sternoclavicularis ízületek azok az ízületek, ahol a szegycsonthoz, annak felső végén, ízesül a jobb és bal oldali kulcscsont. A retrosternalis terület az a terület, amely a szegycsont mögött helyezkedik el a mellüregben.

Mivel általánosságban egyetlen leletből nem lehet pontos diagnózist felállítani, az olvasottak alapján biztos választ nem lehet adni arra a kérdésére, hogy ez a CT lelet utalhat-e pajzsmirigyrákra, ahhoz számos egyéb vizsgálat eredményét is ismerni kellene. Csak a CT lelet alapján nem lehet megmondani, hogy a leírt kiterjedt, több gócú folyamat pontosan micsoda, esetleg milyen daganat, vagy milyen daganat áttéte a mellüregben. Ehhez további vizsgálatok szükségesek.

A jobb hónalji fájdalom nem függ össze a mellkasban talált 5 mm-es góccal. A mellhártya alatt elhelyezkedő néhány mm-es gócok gyakran még daganatos betegnél sem áttéteket jelentenek (de biztosan nem lehet kizárni), hanem valamilyen korábbi gyulladás maradványát is jelenthetik.

A jobb csípőlapátban leírt elváltozás valószínűleg jóindulatú folyamat, ciszta, amelyet a CT vizsgálat során mellékleletként találtak.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Pajzsmirigyrák: Csernobil is az okok között

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Göbök a pajzsmirigyben
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat – 2.
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat?
Pajzsmirigyvizsgálat, növekvő strumagöb
Pajzsmirigy biopszia megismétlése
Pajzsmirigy göbök, struma
Pajzsmirigydaganat? Mennyire aggasztó a helyzet?
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Pajzsmirigyrák után aggódva
Pajzsmirigy nyaki ultrahang vizsgálata
Pajzsmirigyrák, papillaris cc.

Top