Daganat a gyomorszájnál (jelige: Kérdések)

Egyik közeli hozzátartozómnak gyomorszáj-daganata van, amit szerintem későn diagnosztizáltak, mivel kb. 1 hónapja 25 kg-ot fogyott!

Ilyen esetben lehet-e gyógyítani, vagy egyáltalán van-e valami gyógyulási lehetőség, illetve lehet-e operálni? Milyen ételeket fogyaszthat? Mivel a daganat elzárta a gyomorszájat, kímélő, pépes diétát javasoltak neki.

A rövid idő alatti jelentős fogyás hátterében a tápcsatornát beszűkítő daganat áll. Annak meghatározásában, hogy egy gyomordaganatot a gyógyítás reményével el lehet-e távolítani, a gyomortükrözéses és az egyéb képalkotó vizsgálatok segíthetnek, amelyek megmutatják, van-e távoli áttét, illetve a gyomordaganat mennyire kiterjedt a környezetében, mennyire szűri be a környező szerveket, megnagyobbodtak-e a daganatkörnyéki nyirokcsomók, stb. A gyomordaganatok, ha nem is adnak távoli áttétet, a környezetükkel való összekapaszkodási hajlamuk miatt lehetnek úgynevezett „helyileg kiterjedt” daganatok, amelyeket szintén nem lehet teljes egészében eltávolítani.

Amennyiben elzáródik a tápcsatorna, sebészileg lehet kialakítani hasi műtét során  a daganatos szűkület kikerülésével egy olyan táplálékutat, amelyen keresztül a bélbe juthat a tápanyag; ilyenkor a daganatot nem tudják eltávolítani, csak a táplálkozást igyekeznek biztosítani. Bizonyos esetekben a hason keresztül egyenesen a bélbe ültetnek be egy csövet, így biztosítva a táplálást.

A kímélő pépes diétát ilyen mértékű fogyás mellett általában ki szokták egyészíteni receptre írható gyógytápszerek fogyasztásával is. Ezekkel kapcsolatban onkológusától kaphat tanácsot.

Amennyiben a beteg általános állapota lehetővé teszi, nem műthető esetben is rendelkezésre állnak kemoterápiás, esetleg sugárterápiás kezelési lehetőségek, amelyek a műtétileg nem eltávolítható daganat növekedését lassíthatják.

Kapcsolódó cikk:
Gyomorrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes gyomorrák
Kiújult gyomorrák
Áttétek a májban?
Foltok a testen

Top