Daganat a hashártya mögött és a medencében: hogyan tovább?

Közeli hozzátartozóm CT lelete értelmezésében szeretnék segítséget kérni, mivel másfél hét múlva kapott időpontot a CT-t kérő urológushoz. Fél éve kezdődtek enyhe emésztési panaszai, haematuriája, ekkortájt hólyagtükrözés is készült negatív eredménnyel, valamint vérleletei is negatívak voltak. Gondolom a diagnózis kimondásához szövettani vizsgálatra lenne szükség. A konzultáció időpontjáig tehetünk-e bármit, ami előrelépés lenne az ügyben? Pl. onkológus felkeresése? Segítségét előre is köszönöm!

A hasat és a medencét axialis síkú natív és intravénás kontrasztanyag adását követően készült kontrasztos felvételeken ábrázoljuk: a máj szabályos nagyságú, alakú, homogén denzitású, fokális eltérés benne nem látható. Az epehólyag kőmentes. Pancreastest és farok atrophias, a pancreasfejet inflirtálja egy a retroperituoneumban jobb o-on elhelyezkedő nagy kiterjedésű tumor, amely érinti a jobb vese középső és alsó harmadát, medialisan a középvonalig ér, nyílirányú átmérője 7 cm, latero-laeteralis átmérője 6 cm. A tumor a vena cava inferior előtt helyezkedik el, az aorta lumene megtartott, a bal vese szabályos. A belek térfoglalása konprimáltak, dislocaltak, lumenuk ebben a régióban megtartott. A medence felvételein a vesica urinaria és rectum között nagyobb kiterjedéssel a középvonaltól jobbra elhelyezkedő 5 cm átmérőjű infiltratív szövettömörülés mutatható ki, amely infiltrálja a hólyag hátsó falát, a rectum elülső falát, magába foglal vékonybél kacsokat, involválja a hüvelyboltozatot, az uterus régiót.

Vélemény: 2 fókuszban mutatható ki kiterjedt malignus térszűkítő folyamat a retroperitoneumban és a medencében.

A CT vizsgálat során a májban nem láttak gócos (szakszóval fokális) eltérést, ami az esetek egy részében áttét lehetne. A retroperitoneumban, vagyis a hashártya (peritoneum) mögötti területen írnak le a CT vizsgálat során egy daganatot, amely érinti (infiltrálja, vagyis beszűri) a hasnyálmirigy (pancreas) fejét, érinti a vesét. A daganat az egyik nagy ér (véna káva inferior) előtt helyezkedik el.

A CT vizsgálat során egy másik helyen (fókuszban) is leírnak rosszindulatú daganatra jellemző képet, ez a medencében helyezkedik el, szintén jobb oldalon, és ráterjed (beszűri, infiltrálja) a végbél (rectum), valamint a húgyhólyag falára, érinti a méh (uterus) területét és a hüvelyboltozatot.

A CT felvételeket értékelő orvos véleményében azt írja le, hogy rosszindulatú (malignus) daganat képe látszik két helyen a hasban, illetve a kismedencében.

Bár az elsőként leírt daganat érinti a vesét, a látott kép alapján nem biztos, hogy urológiai kiindulású daganatról van szó, ezért onkológus felkeresése hasznos lehet. Azt, hogy honnan indul ki ez a többgócú daganat, további vizsgálatokkal, citológiai vagy szövettani vizsgálattal lehet eldönteni, ennek jelentősége van a lehetséges kezelések meghatározásában.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Top