Daganat a májban

1 hónappal ezelőtt édesanyám májában egy nagy és több kisebb daganatot találtak. 1 hete kórházba került, a máj elégtelen működése következtében a hasa vizesedni kezdett. Ezen lecsapolással szerettek volna segíteni. A lecsapolt folyadék véres volt, benne szintén találtak daganatos sejteket. Az orvosok kizárták a májátültetés lehetőségét, mert nem lehetne megvalósítani az új szerv bevarrását, illetve az új szervben az áttétek miatt hamar újra daganatos sejtek fejlődnének.

A kemoterápia hasznosságát is elvetik. Úgy gondolják, hogy ebben az esetben a kemoterápia felgyorsítaná a folyamatokat, a máj előbb állna le. Pár hetet jósolnak neki. Édesanyám 48 éves. Kétségbe vagyok esve, hogy nincs megoldás.

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy egy újonnan felfedezett daganatos megbetegedésről és annak májáttéteiről van-e szó, amely hirtelen jelentkezett, gyorsan terjed, egy hónap alatt gyors állapotrosszabbodást okoz, vagy egy régebben ismert betegségről, ami most a májat megtámadta. Sajnos valóban van olyan helyzet – általában ezek a jelentős, a májszövet rossz működése miatt kialakult sárgasággal járó májáttétek -, amikor a kemoterápia ronthat is az állapoton, ezért nem lehet alkalmazni.

Többszörös májáttétek esetén nem várható a májátültetéstől sem eredmény, a májáttétek műtéti eltávolítása is csak alacsony számú áttét esetén jön szóba, ha a máj maradék állománya elég a működések biztosítására. Sajnos édesanyjánál valószínűleg nem ez a helyzet. Az édesanyját kezelő orvossal beszélheti meg, aki az esetet, betegséget, szövettant jobban ismeri, hogy milyen lehetőségeket lát, ha nem is a gyógyulásra, de legalább az életminőség átmenteti javítására, stabilizálására vízhajtók, tápszerek, szükség esetén megfelelő fájdalomcsillapítók adásával.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ami később nem pótolható…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Műthetetlen májrák
Májáttétes végbélrák
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májáttétes gyomorrák
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top