Daganat a méhnyaknál (jelige: para)

Édesanyámnak (69 éves) 1 évvel ezelőtt egy polypot távolítottak el a méhéből. A szövettan negatív lett, és a rákszűrés eredménye is. Most viszont anyukám felkereste a nőgyógyászt, mert erős folyása van. Kitapintott az orvos a méhnyak bal oldalán egy 7 cm-es daganatot, ami valószínűleg rosszindulatú, most várunk a szövettan eredményére, és az MR vizsgálatra.

Hogy alakulhatott ki egy akkora daganat, amikor elvileg a méhnyakrák lassan fejlődik, ezért az évente, 2 évente elvégzett rákszűrés elég? Senki nem mondta a műtét után, hogy szorosabb kontrollokra van szükség, abban a tudatban voltunk, hogy lelkiismeretesen betartott minden előírást.

A másik kérdésem, hogy ez összefüggésben lehet-e azzal, hogy anyukámnak 4 éve volt egy jobboldali vastagbél műtéte (a vakbélnél), 1 db nyirokcsomó áttéttel, de az összes eddigi és ehhez kapcsolódó kontroll vizsgálat rendben volt (az utolsó 2 hónappal ezelőtt volt).

Az sajnos igaz, hogy 1 éve már nem CT vizsgálatot csináltak félévente, hanem csak hasi UH-t, pedig azzal talán előbb fény derült volna a méhnyak daganatra. Sajnos orvossal csak 3 hét múlva tudunk konzultálni.

Csak a levelében írt információk alapján nem lehet megmondani, hogy a méhnyak bal oldalán tapintott daganat méhnyakrák vagy egyéb nőgyógyászati eredetű daganat-e, illetve összefüggésben van-e a korábbi műtéttel. Mivel levelében a bélműtét kapcsán nyirokcsomó áttétről írt, feltételezzük, hogy az egy vastagbélrák volt. Rosszindulatú béldaganatok esetén nem kizárt, hogy újabb áttét jelenik meg a hasban vagy a kismedencében. A most tapintott daganatból végzett citológiai vagy szövettani vizsgálat adhat felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy bél eredetű vagy nőgyógyászati eredetű daganatos elváltozásról van-e szó.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Küret vagy méheltávolítás? – 2.
Küret vagy méheltávolítás?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?
Indokolt konizáció után a méheltávolítás?
Méheltávolítás utáni ultrahang
Konizáció, szövettan után: cervicalis dysplasia
Öröklődő méhnyakrák?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top