Daganat az agyban (jelige: papafia)

Édesapám egyensúly panaszokkal került kórházba, ahol a CT és MR vizsgálat után a műtét mellett döntöttek az orvosok. Az ultrahangos vizsgálat áttétet nem jelzett. Kérem Önöket, hogy segítsenek értelmezni az MR vizsgálat leletét:

A negyedik agykamra összenyomott, enyhén jobbra diszlokált. A bal cerebellaris féltekében a széli részeken kifejezetten halmozó cystosus, illetve szolíd elemeket is tartalmazó térszűkítő jellegű, perifocalis oedemával körülvett 33 x 45 mm-es terime ábrázolódott. Liquor passage zavart az elváltozás nem okoz. A pons komprimált. A tonsilla cerebelli bal oldalon az öregluk alsó kontúrjáig ér c7190. Beékelődés veszélye jelen vizsgálattal nem igazolható. A supratentorális kamrarendszer a középvonalban van, életkornak megfelelő tágasságú. Egyértelműen kóros jeleltérés intracerebralisan nem látható. A külső liquorterek életkornak megfelelő tágasságúak. A basalis artériákban megtartott signal void.

Vélemény: Perifocalis oedemával körülvett térszűkítő folyamat a bal cerebellaris féltekében, mely a negyedik agykamra, illetve a pons compressióját okozza. Supratentorialisan eltérés nem látható.

Édesapám 75 éves és nem igazán volt még kórházban. Nagyon aggódunk a műtét miatt. Kérem szíves válaszukat, hogy milyen kimenetelei lehetnek a műtétnek? Milyen kockázatok vannak, fel kell-e készülnünk a legrosszabbra is?

Édesapjánál a kisagyban (cerebellum) írnak le 33×45 mm-es daganatot, amely körül vizenyő (ödéma) látható. Maga a daganat is térszűkítő folyamatnak tekinthető, a körülötte lévő vizenyő fokozza ezt a hatást. A csontos koponyának ugyanis meghatározott a térfogata, nem tud tágulni, így egy növekvő daganatnál és fokozódó ödémánál fennállhat annak a jelenségnek a veszélye, amit beékelődésnek neveznek. Ekkor a két kisagy lebeny alsó része (tonsilla cerebelli) a koponya alsó részén lévő nyílásba, az úgynevezett öreglyukba belóg és beékelődik, összenyomva az agynak a gerincvelőbe átvezető részét. Ez az agyterület azért fontos, mert itt vannak a légzés és keringés irányító központjai, tehát ezek összenyomása és működészavara életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.

Édesapjánál a vizsgálat elvégzése idején leírják, hogy beékelődés veszélye a vizsgálat idején nem állt fenn. Ugyanakkor az egyik (az alsó, öreglyukhoz közeli részén, az agy középvonalában elhelyezkedő) agykamra már összenyomódott a környezetében lévő daganat térfoglaló hatása miatt.

Ezekben az agy belsejében lévő kamrákban likvor (agyi folyadék) van, s ez veszi körül kívülről is az agyat, az úgynevezett külső likvorterekben. Az agykamra jobbra eltolódott a középvonaltól (diszlokálódott, vagyis eredeti helyétől elmozdult) a bal oldali daganat hatására.

A műtét kimenetelét számos dolog befolyásolhatja, a műtéti kockázatokat illetően a műtétet végző (tervező) orvostól kaphatnak pontosabb, személyre szabottabb felvilágosítást részben a várható eredményről, részben a különböző esetlegesen kialakuló úgynevezett idegrendszeri maradványtünetek előfordulásának kockázatáról. A kérdések megfogalmazásában esetleg segítséget jelenthet, ha átnézik az agydaganattal összefüggő korábbi kérdéseket és válaszokat, amelyeket alább kigyűjtöttünk.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agyműtét következménye
Glioblasztoma agydaganat gyógyszeres kezelése

Agydaganat, beszámíthatóság

Agydaganat, szívelégtelenség

Agyi áttétek: lehetséges agyműtét?d
Agydaganat: perifocalis oedema

Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely
Agydaganat, hirtelen rosszabb-jobb?

Top