Diffúz pulmonalis fibrosis, asztma

Édesanyám asthmás, RA autoimmun betegségben szenved. Tavaly év végén tüdőgyulladása volt, a röntgen után CT-re küldték, aminek az eredménye a véleményező szerint a következő: diffúz pulmonalis fibrosis, emphysema, mediastinalis lymphadenomegalia, substernalis struma, bal mellékvese térfoglalás (16×16 mm terime). Jelenleg tüdőgyógyintézetben fekszik tükrözés céljából. Egyre gyengébb, étvágytalan, nehéz a légzése. Mire számíthat a család?

A mediastinalis lymphadenomegália azt jelenti, hogy a két tüdő közötti területen (a gátorüregben, szakszóval mediastinumban) megnagyobbodott nyirokcsomók vannak. Ezt több minden okozhatja, akár gyulladás is, de például a tüdőben lévő tüdődaganat is adhat ide nyirokcsomó áttétet. Édesanyjánál a mellékvesében is olyan elváltozást találtak, amely daganat vagy daganat áttét eshetőségét veti fel, emiatt történik jelenleg kivizsgálása.

Az, hogy a nehezített légzés a tüdőben egyébként leírt fibrózissal (kötőszövetes átalakulással), a megnagyobbodott, a szegycsont mögé (substernalisan) is lenyúló pajzsmirigy megnagyobbodással (struma), vagy a tüdőben szintén leírt empysémával függ-e össze, esetleg azzal, hogy a gátorüregben lévő megnagyobbodott nyirokcsomók nyomják, s így beszűkítik valamelyik hörgőt, a kivizsgálás döntheti el – az eredmények ismeretében lehet dönteni a további teendőkről is.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mi okozhat tüdőfolyadékot?
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Véres köpet és dohányzás
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Mellkasfolyadék, COPD

Top