Dohányzás és béta-karotin (jelige: Zsuzsanna)

Édesanyámnál egy évvel ezelőtt részleges gyomoreltávolítást végeztek. A kemoterápia és sugárkezelés után állapota igen rossz volt, mostanra javuló erőnlétben van. Sajnálatos módon nem sikerült a dohányzásról teljesen leszoknia, napi 5-7 szál cigarettát szív. Mindenféle gyümölcsöt szívesen fogyaszt, szinte fő tápláléka a gyümölcs. Azt hallotta, hogy mivel dohányzik, a sárgadinnye tilos étel, mert a béta karotin és a nikotin együttes hatása elősegíti a tumor kiújulását. Kérdésem, hogy van-e alapja aggodalmának? Egyéb béta karotint tartalmazó élelmiszereket fogyaszthat?

A legnagyobb rizikótényező egy rákbetegség kialakulásában a szervezetbe napról-napra méreganyagok adagolását jelentő dohányzás.

Ugyanakkor az orvosi publikációkban nincs kifejezetten arra vonatkozó adat, hogy a béta karotin és a dohányzás együttesen a gyomorrák kiújulását segítené elő. Édesanyja fogyaszthat béta-karotin tartalmú zöldségeket-gyümölcsöket. Ha netán kiújul a daganat, az nagy valószínűséggel független lesz a zöldségektől-gyümölcsöktől.

Az alábbiakban kicsit részletesebben leírjuk azt a két klinikai vizsgálatot, amely során azt a kérdést vizsgálták, hogy a táplálékkiegészítőként szedett béta-karotin és A-vitamin csökkenti-e a tüdőrák kialakulás kockázatát. Azért is foglaljuk össze részletesebben ezt a két vizsgálatot, hogy érzékelhető legyen, hogy milyen sok ember alapos követése, milyen pontos eldöntendő kutatási kérdés-feltevés, milyen hosszú idő szükséges ahhoz, hogy arra a kérdésre, hogy pl. a béta-karotin és az A-vitamin csökkenti-e a tüdőrák kialakulását bizonyos embercsoportokban, tudományosan megalapozott módon választ lehessen adni. S azért is említjük részletesebben ezt a két vizsgálatot, hogy azt is bemutathassuk, valószínűleg ennek a két vizsgálatnak az eredményének a felszínes ismerete vagy idézése okozta azt, hogy édesanyja, akinek gyomorrákja volt, összekapcsolja a daganatkiújulási kockázatot a sárgadinnye evésével és a dohányzással.

Az alábbi vizsgálatokban nem daganatos embereket értékeltek, nem természetes gyümölcsöt-zöldséget, hanem a szokásos mennyiség (tehát még nem is extra nagy dózisban adott) táplálékkiegészítő rendszeres szedését értékelték, s nem valamely tumoros betegség kiújulását követték, hanem korábban nem-rákos betegeknél a tüdőrák megjelenésének gyakoriságát.

A béta karotinnak, amely egy antioxidáns, a daganatok kivédésében (megelőzésében) való esetleges szerepe régóta foglalkoztatta a betegeket és az orvosokat. Valóban volt egy olyan klinikai vizsgálat Amerikában a 90-es években, amelyben a tüdőrák (és nem a gyomorrák vagy nem a gyomorrák tüdőáttéte) kialakulását vizsgálták dohányos, korábban dohányos, illetve azbeszttel dolgozó egyéneknél.

Több mint 18 ezer (!) résztvevőt vontak be ebbe a vizsgálatba (CARET vizsgálat). A dohányosok fele kapott béta-karotint és A-vitamint, míg a másik fele a dohányosoknak placebót, vagyis hatás nélküli szert. A résztvevők átlagosan négy évig szedték megelőzésképpen a nekik kiadott aktív hatóanyagot, illetve placebó szereket. Ezalatt az idő alatt 388 tüdőrák kialakulását észlelték. Ezt a prevenciós vizsgálatot a tervezett kezelés befejezése előtt 2 évvel leállították, mivel az időközi értékelések alapján a béta-karotin és az A-vitamin alkalmazása nem volt előnyös a tüdőrák kialakulási kockázatának csökkentésében, sőt 23%-kal gyakrabban alakult ki tüdőrák abban a csoportban, akik megelőzési célzattal A vitamint és béta-karotint szedtek.
 
A kilencvenes években volt egy másik klinikai vizsgálat is Finnországban (ATBC vizsgálat), amelyben 29 ezer (!) olyan dohányos férfi vett részt, akinél magas volt a kockázata tüdőrák kialakulásának. Itt is a résztvevők fele placebót, vagyis hatás nélküli, de alakjában az aktív gyógyszerre hasonlító készítményt kapott, míg az aktív kezelési csoportban béta-karotint és A-vitamint alkalmaztak táplálékkiegészítőként. Itt is magasabb volt a tüdőrák előfordulása az aktív gyógyszert szedők csoportjában: 16%-kal gyakrabban alakult ki tüdőrák, mint a fenti táplálékkiegészítőket nem szedő, vagyis placebó csoportban.

Kapcsolódó cikkek az étrend-kiegészítőlrők:
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények

Kapcsolódó cikkek a dohányzásról:
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Top