Dohányzás, kissejtes tüdőrák (jelige: baribarany)

59 éves nő vagyok. Most a Champix segítségével éppen a dohányzásról igyekszem leszokni, ma van a 17. füstmentes napom. Lassan 3 éve aprósejtes tüdőrákot diagnosztizáltak nálam. Végigcsináltam az azonnal elrendelt kemoterápiás és párhuzamosan adott sugárkezeléseket. Miután áttétet nem találtak, bíztunk a kezelésekben. Eredményeim szépen javultak, jelenleg tünetmentes vagyok. Akkor csak erős akartam lenni és meg akartam gyógyulni, nem tettem le a cigit sem, az volt egyetlen menedékem, hogy ne hagyjam el magam, dolgozni járjak mintha mi sem történt volna.

Azt mondta egyik orvosnő kollégám, hogy az aprósejtes tüdőrák nem feltétlenül a cigaretta műve, inkább stressz, vélt és valós sérelmek feldolgozatlansága, stb. Most véletlenül tévedtem erre a honlapra, eddig soha nem olvastam betegségemmel kapcsolatos dolgokat (struccpolitika), de most itt olvastam, hogy könnyen visszatérhet ez a fajta. Pedig most már – amint írtam – a dohányzásról is leszokom. Kérem válaszoljanak nekem, reménykedhetek egyáltalán, hogy nem tér vissza ez a szörnyű betegség? Volt már erre példa egyáltalán?

Az aprósejtes (zabszemsejtes) tüdőráknak valóban nagy a kiújulási, illetve az áttétképzési hajlama, de az esetek többségében ez hamarabb bekövetkezik, mint amennyi daganatmentes időt Ön már a háta mögött tudhat, ezért nem reménytelen a remény, hogy nem tér vissza a betegsége.

Ugyanakkor nemcsak a kissejtes tüdőráknál, hanem a legtöbb rosszindulatú betegségnél igaz, hogy a betegség megjelenésének nagyobb az esélye annál, aki már egyszer átesett ilyen betegség miatti műtéten, kezelésen, mint annál, akinek a kórelőzményében nem szerepel rosszindulatú daganatos megbetegedés.

A dohányzás abbahagyását csak támogatni lehet, reméljük lesz ereje végleg letenni a cigarettát, hiszen a rákkeltő méreganyagok folyamatos adagolása a szervezetbe éppúgy növeli a rák mint számos más betegség kialakulásának a kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőszűrés
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top