Dohányzás: szájszag, köhögés (jelige: torok)

29 éves, 13 éve dohányzó nő vagyok. Naponta max. 6 szál cigarettát szívok. Nemrég torokfájásra panaszkodtam és egy fehér foltot fedeztem fel a felső szájpadlásomon. A következőket észleltem még: kellemetlen szájszag, rekedtség, fáradékonyság, köhögés, nehéz levegővétel, torokviszketés.
Mire utalhat egy ilyen fehér folt?

A panaszok, s a fehér folt számos dologra is utalhat, ebben látatlanban nem foglalhatunk állást. Kérdésére orvosi, szükség esetén fül-orr-gégészeti vizsgálat adhat választ. Ne halogassa a vizsgálatot! Ha nincs komoly baj, legalább megnyugodhat, s megkaphatja a megfelelő kezelést, gyógyszert, ha pedig netán súlyosabb gond áll a háttérben, az magától nem fog elmúlni, nem szabad várni az orvosi vizsgálattal.

Semmilyen életkorban nem zárható ki valamilyen daganatos betegség kialakulása, s még ha a szájüregi, illetve fej-nyaki daganatok általában későbbi életkorban is jelentkeznek, gyanúja helyes: a fejnyaki daganatok kialakulására valóban hajlamosít a tartós dohányzás. Önnél a kivizsgálás utáni nagy kérdés az lesz: vajon mostani ijedtsége mennyire ad muníciót a leszokáshoz vagy néhány hét elteltével Ön is – mint a cigarettázók többsége – legyint újra a kockázatokra.

Az alábbiakban pedig Önnel is megosztjuk egy hasonló kérdésre született korábbi válaszunkat: amennyiben már most, sőt gyerekkora óta dohányzik, ha ez így folytatódik, a rendszeres cigarettázással Ön évről-évre növeli az esélyét annak, hogy egyszer egy rosszindulatú rákbetegség diagnózisával áll Ön elé a kezelőorvosa, miután kivizsgálta akkori panaszait.

Ha elhanyagoljuk a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, az agyvérzés, a gyomorfekély és más súlyos betegségek kockázatnövelését, akkor is marad legalább egy tucatnyi rák, amely számottevően nagyobb arányban fordul elő dohányosoknál. A sokszor még ma is gyógyíthatatlan tüdőrák mellett ott van a nagyon nagy fájdalmakkal, gyakran az arc és a külső kinézet végleges eltorzulásával együtt járó szájüregi rák, a gyakran csonkolásos műtétet igénylő nyelvgyökrák, a garat és gége daganatai.

A füstben lévő méreganyagokkal Ön hozzájárul ahhoz, hogy egy idő után veserák vagy húgyhólyagtumor alakuljon ki, mivel ezeken a szerveken keresztül próbál a szervezete megszabadulni a méreganyagoktól, amelyeket Ön folyamatosan adagol a légzési és a keringési rendszerébe. Önön múlik, hogy a figyelmeztető jeleket komolyan veszi-e vagy elbagatellizálja, megtanul együtt élni a fokozódó panaszokkal, s ezzel elősegíti azt, hogy komoly betegsége alakuljon ki, amikor már nem lesz többet választási lehetősége.

A dohányosok gyakran érvelnek azzal, hogy ismernek olyan embereket, akik cigarettával a szájukban is sokáig élnek vagy antidohányosokat, akik betegek lettek. Ez kétségtelenül így van, ám ez a cigarettásoknak az önfelmentő önáltatása. Például olyan embereket is találni szép számmal, akik túléltek közlekedési baleseteket, háborúkat vagy földrengéseket, mégsem mondhatjuk azt, hogy a közlekedési balesetek, a háborúk vagy a földrengések nem ártanak az egészségnek, vagy ugyanakkora a halálozási kockázata egy kaszkadőrnek mint egy könyvtárosnak.

A fenti példákkal csak arra szerettünk volna rávilágítani: gondoljon bele a szituációba, amikor a mostaninál talán sokkal erősebb tünetek miatt milyen érzés lehet ott ülni egy kórház folyosóján arra várva, vajon milyen betegséget diagnosztizáltak Önnél. Amikor ezeket a sorokat olvassa, sok száz ember tördeli a kezét a kórházi szobákban, szabadkozva, hogy nem gyújt rá többet. Sajnos talán már későn: senki sem kezdheti újra.

A light cigaretták sem jelentenek kibúvót. A kátrány és a nikotin szintje kisebb ezekben a termékekben, ám a füstben több száz más rákkeltő anyag is van, amelyek szintje nem különbözik. Épp ez az, ami miatt egyes országokban már perlik a light cigaretták gyártóit amiatt, mert azt sugallták, hogy termékeik kevésbé ártalmasak, s ezzel félrevezették a fogyasztókat.

Őszintén kívánjuk, hogy néhány év múlva ne egy daganatos betegség diagnózisával térjen vissza oldalunkra. A döntés az Ön kezében van, mérsékli-e a kockázatot vagy inkább felvállalja, s minden doboz cigarettával tovább erősíti annak valószínűségét, hogy az orvosa azzal álljon Ön elé: „rák alakult ki a szervezetében.”

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Torokrák 21 évesen a dohányzás miatt?
Dohányzás, szúró torok

Fulladó 15 éves dohányos

Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top