Dohányzás, szúró torok (jelige: torok)

20 éves lány vagyok, kb. 10 hónapja kivették a torokmanduláimat. Nem vagyok erős dohányos, mostanában azonban lehet, hogy kicsit többet gyújtottam rá, mint előtte, kezdeti munkahelyi stressz, stb. (10-15 szál naponta).

Pár napja időnként enyhe szúró érzés van a torkomban, jobb oldalon, úgy érzem, mintha a mandulám helyén lenne, de ez inkább zavaró, nem fájdalmas.

Ön szerint szükséges lenne felkeresnem a fül-orr-gége szakorvosomat?

Ön rendkívül szerencsés, hogy már rövid idő alatt megérezte, mennyi kárt okoz önmagának a cigarettával. Ezek a figyelmeztető tünetek ugyanis talán elég elrettentőek az Ön számára is ahhoz, hogy elgondolkodjon azon, amin az Ön korában sajnos nagyon kevesen: a divatnak, a kortársaknak való megfelelés miatt rendkívül sok betegség kockázatát növelik a fiatal dohányosok önmagukban sokszorosra, ezzel pedig azt kockáztatják, hogy egészségük sokkal hamarabb tönkremegy mintha nem fogtak volna cigarettát a kezükbe. A stressz sem felmentés: azt a sportolás sokkal inkább levezeti, s erősíti az ellenálló képességet, míg a füst rombolja a stressz miatt egyébként is megviselt szervezetet.

Számos alkalommal megválaszoltuk már dohányzó kortársai hasonlóan megfogalmazott aggodalmait. Az Ön életkorában még csekély az esélye, hogy már rosszindulatú daganat, például torokrák alakulhasson ki. Viszont amennyiben már most,  azaz fiatalkora óta intenzíven dohányzik, ha ez így folytatódik, a rendszeres cigarettázással Ön évről-évre növeli az esélyét annak, hogy egyszer egy rosszindulatú rákbetegség diagnózisával áll Ön elé a kezelőorvosa, miután kivizsgálta akkori panaszait.

Ha elhanyagoljuk a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, az agyvérzés, a gyomorfekély és más súlyos betegségek kockázatnövelését, akkor is marad legalább egy tucatnyi rák, amely számottevően nagyobb arányban fordul elő dohányosoknál. A sokszor még ma is gyógyíthatatlan tüdőrák mellett ott van a nagyon nagy fájdalmakkal, gyakran az arc és a külső kinézet végleges eltorzulásával együtt járó szájüregi rák, a gyakran csonkolásos műtétet igénylő nyelvgyökrák, a garat és gége daganatai.

A füstben lévő méreganyagokkal Ön hozzájárul ahhoz, hogy egy idő után veserák vagy húgyhólyagtumor alakuljon ki, mivel ezeken a szerveken keresztül próbál a szervezete megszabadulni a méreganyagoktól, amelyeket Ön folyamatosan adagol a légzési és a keringési rendszerébe. Önön múlik, hogy a figyelmeztető jeleket komolyan veszi-e vagy elbagatellizálja, megtanul együtt élni a fokozódó panaszokkal, s ezzel elősegíti azt, hogy komoly betegsége alakuljon ki, amikor már nem lesz többet választási lehetősége.

A dohányosok gyakran érvelnek azzal, hogy ismernek olyan embereket, akik cigarettával a szájukban is sokáig élnek. Ez kétségtelenül így van, ám ez a cigarettásoknak az önfelmentő önáltatása. Például olyan embereket is találni szép számmal, akik túléltek közlekedési baleseteket, háborúkat vagy földrengéseket, mégsem mondhatjuk azt, hogy a közlekedési balesetek, a háborúk vagy a földrengések nem ártanak az egészségnek, vagy ugyanakkora a halálozási kockázata egy kaszkadőrnek mint egy könyvtárosnak.

A fenti példákkal csak arra szerettünk volna rávilágítani: gondoljon bele a szituációba, amikor a mostaninál talán sokkal erősebb tünetek miatt milyen érzés lehet ott ülni egy kórház folyosóján arra várva, vajon milyen betegséget diagnosztizáltak Önnél vagy esetleg egészséges lesz-e a majdan a szíve alatt hordozott gyermek. Amikor ezeket a sorokat olvassa, sok tucatnyi ember tördeli a kezét a kórházi folyosókon, szabadkozva, hogy nem gyújt rá többet. Sajnos talán már későn.

A light cigaretták sem jelentenek kibúvót. A kátrány és a nikotin szintje kisebb ezekben a termékekben, ám a füstben több száz más rákkeltő anyag is van, amelyek szintje nem különbözik. Épp ez az, ami miatt egyes országokban már perlik a light cigaretták gyártóit amiatt, mert azt sugallták, hogy termékeik kevésbé ártalmasak, s ezzel félrevezették a fogyasztókat.

Még egy példa, s ez nem egészségügyi: számolja ki egyszer, hogy napi majdnem egy doboz cigaretta egy évi költségéből például milyen repülőgépes tengerparti nyaralásra futná minden egyes évben.

Konkrét panaszaira pedig a fentieken túl annyit mondhatunk: látatlanban természetesen lehetetlen egy betegség diagnosztizálása, ezért mindenképp keresse fel a háziorvost, aki megvizsgálva Önt dönthet arról, milyen kezeléssel tud segíteni, illetve indokolt-e további kivizsgálás indítása.

Őszintén kívánjuk, hogy néhány év múlva ne egy daganatos betegség diagnózisával térjen vissza oldalunkra. A döntés az Ön kezében van, mérsékli-e a kockázatot vagy inkább felvállalja, s felerősíti azt.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fulladó 15 éves dohányos
Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top