Donorra várva (jelige: gyógyulnék)

Az én betegségem myeloma multiplex. 2004. januárban diagnosztizálták, túl vagyok egy sor kemoterápián, egy autológ őssejtátültetésen, majd újabb kemoterápián. Jelenleg idegen donorra várok.

Kérdésem: milyen valószínűséggel találhatnak donort? Ha találtak, mik a veszélyei a transzplantációnak, mik a gyógyulási esélyek felnőtteknél?

A donortalálási valószínűség jelentősen megnövekedett az utóbbi években, mert a magyarországi idegen donorra váró betegek is hozzáférnek a világregiszterhez, és onnan is kaphatnak csontvelőt, s ugyanakkor világszerte megnőtt az önkéntes donorok száma, s így nagyobb számú anyagból lehet keresni az Önnek legmegfelelőbb donort. A beteg szöveti antigénjétől, HLA jától is függ, menyire könnyen vagy nehezen lehet neki donort találni.

Az idegen doronos átültetésnél nagyobb a szövődmények – a súlyos, akár életet veszélyeztető szövődmények – kockázata, mintha egyenesági rokontól kaphatna csontvelőt, ugyanakkor ez a beavatkozás magában hordozza a teljes gyógyulás esélyét is. Az elmúlt időben az úgynevezett kondícionáló kezelések sokat fejlődtek, jobban tolerálják ezeket a csökentett intenzitású előkezeléseket a betegek, mint sok évvel
ezelőtt.

Kapcsolódó cikkek:
Plazmasejtes daganat: myeloma multiplex
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top