Dudorok a végbélnél (jelige: hradmin)

23 éves srác vagyok. Végbélnyílással kapcsolatos „problémám” van.

Egy hónapja Horvátországban nyaraltam. Egy hetet töltöttem ott és ez idő alatt végig intenzív hasmenésem volt valamitől, naponta akár többször is. A nyaralás végén, egy mélyebb tisztálkodás következtében vettem észre, hogy a végbélnyílásom belső felén apró, pattanásszerű kis „dudorok” vannak. Ezek az apró valamik teljesen fájdalom mentesek. Nem véreznek, nem fájnak, csak úgy ott vannak. Ha nem tisztálkodom mélyebben, fel sem tűnnek. A hazaérkezést követően a hasmenés elmúlt, normális székletem van. Ennek 3 hete, de azok a valamik még mindig ott vannak. Nem tudom, hogy a számtalan hasmenésnek köszönhető-e, vagy minek, mert másra nem tudok gondolni. Nem szokásom magam ott vizsgálni, de előtte is természetesen voltak mélyebb tisztálkodások, de ilyet a nyaralás előtti időszakban nem tapasztaltam. Meg vagyok kicsit illetődve, s kicsit magamba is fordultam miatta, mert nem szívesen beszélnék erről senkinek, viszont félek, nehogy valami komoly problémám legyen.

A hasmenésre visszatérve, egyik este társasággal elmentünk koktélozni, s másnap nagyon bűzös, nyákos, zöldes színű székletem volt. Ez nem tudom, lehet-e oka. Alkoholt nagyon ritkán (évi talán 5 alkalommal) fogyasztok kis mértékben. Várom „megnyugtató” válaszukat, mit előre is nagyon köszönök!

Bármennyire is nem beszélne erről szívesen senkinek, orvosi vizsgálat az, ami választ adhat kétségeire és félelmeire. Látatlanban ugyanis mi nem állapíthatjuk meg, hogy egy normálisan másnál is ott levő anatómiai formát érez, amire eddig nem figyelt fel vagy valami kórosat fedezhetett fel.

Azt javasolhatjuk, hogy forduljon háziorvosához, esetleg proktológus (a végbél betegségeivel foglalkozó) szakemberhez. Egy rövid rutinvizsgálat alapján ők tudnak megnyugtató választ adni vagy ha szükséges, segíteni a probléma kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
IBS vagy rák?
Vastagbéldaganat és gyulladás is?
Aranyér vagy vastagbélrák?

Véres széklet: vastagbélrák, béltükrözés?
Visszatérő véres széklet
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top