Duzzanat a nyelvben (jelige: túlélni)

Édesanyám nyelvében szájsebész szakorvos egy 3×3-as nagyságú, jól tapintható megnagyobbodást észlelt, melyből szövettani mintát vett. Anyukám közel fél évvel ezelőtt felsértette fogával a nyelvét, melyet követően a seb csak mélyült és gennyesedett. Nehézkessé vált az evés és a fülében hasító fájdalmat is érez. A szövettani eredmény még nem érkezett meg, de vélhetően rosszindulatú daganatról van szó.

Szeretném megtudni, hogy a tumor eltávolításával és a szükséges kezeléssel körülbelül hány évig lehet élni? Lehet-e években mérni a túlélést és egyáltalán legyőzhető-e ez a rák?

Feltételezhetően a fél évvel ezelőtti nyelvsérülés már egy vérzékeny, megnagyobbodott, daganatos területen történt. Általában nehéz megmondani, hogy pontosan mi a várható túlélése egy betegnek, jelen esetben pedig még alig van információjuk a betegségről: nem tudni, hogy a környéki nyirokcsomók daganatosan érintettek-e, ha igen, milyen mértékben, milyen az elsődleges daganat és az esetleges nyirokcsomó-áttétek eltávolítási lehetősége, mit mutat pontosan a szövettan. Ezeknek az adatoknak az ismeretében a fejnyaksebész vagy az onkológus tudja tájékoztatni Önöket a kezelési lehetőségekről, a gyógyulási és/vagy túlélési esélyekről.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top