Egészség Wertheim műtét után (jelige: nőnek lenni)

Wertheim műtét után lehetek-e teljesen egészséges? Most készülök sugárkezelésre (26 alkalom) és kemoterápiára. Kb. 1 hónapot vesz igénybe a kezelés. CIN 2-be soroltak.

A Wertheim műtét azt jelenti, hogy a beavatkozás során nemcsak a méhet távolítják el, hanem a kismedencei nyirokcsomókat, valamint a méhhel együtt mindkét oldali petevezetéket, petefészket, valamint a hüvely felső egyharmadát. Ennek a műtétnek az a célja, hogy a női nemi szervek régiójában eltávolítsa azokat a szerveket, amelyeket megtámadhat a betegség.

A műtét utáni (adjuváns) kezelésről való döntéséhez nem elég ismerni azt, hogy a betegség kivizsgálása kezdetén CIN2 elváltozást találtak a méhnyaknál, hanem azt is tudni kell, a Wertheim műtét során eltávolított szervekben volt-e daganat, nyirokérbe, vérerekbe betört-e a daganatos folyamat. Erről és a műtét utáni kezelésről pontosabb információt részben az operációt végző orvostól, részben a sugárkezelést elrendelő, a sugárkezelés alatt Önt ellenőrző orvostól kaphat, s a leletek és kórelőzmények pontos ismeretében valamelyiküktől kaphat tájékoztatást arra vonatkozóan is, hogy milyenek a teljes gyógyulás esélyei.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekműtét, egészségőrzés
Nőgyógyászati műtét
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Petefészekrák kezelése
Petefészekrák és immunterápia
Petefészekrák

Top